Gaan alle bacterien dood op een voorwerp als ik hem onder de hete kraan houd?

LEES DIT EERST:

Ik heb een héél klein beetje smetvrees, maar toch. Ik houdt altijd vanalles onder de hete kraan omdat ik denk dat dan alle bacterien die erop zitten dood gaan. Deze voorwerpen kunnen vanalles zijn. Soms een pincet, een vaatdoekje, nagelschaar, toetenbord knopjes weet ik het allemaal.
Dan leg ik het voorwerp in de gootsteen en draai de warme knop volluit, zodat de stoom eraf komt en ik het water niet meer kan aanraken.

Ook als ik onder de douche sta, draai ik de kraan op z'n heetst, zodat de stoom eraf komt en ga ik soms met de douchekop hele douche rond, de douchetegels, de douchevloer, de douche zelf, en alle kieren hoeken waar zich iets kan ophopen.

Gaan hierdoor alle bacteriën dood of is hier domweg sprake van waterverspilling? Ik wil het hier niet hebben over schoonmaakmiddelen.

Mijn vraag is dus of heet water, en de manier hoe ik hiermee om ga, bacterien doodt.

Toegevoegd na 10 minuten:
Het hoeft niet per se 100% steriel, maar gewoon dat de meeste bacterien dood en weg zijn.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, bacteriën gaan alleen dood bij verhitting boven het kookpunt. Dat haalt de warmwaterkraan niet. Maar waarom zou je alle bacteriën doodmaken? Je eigen lichaam bevat anderhalve kilo bacteriën, grotendeels met nuttige functies om je in leven en gezond te houden. Sterker, als je ze allemaal verwijdert, ga je dood. Wat jij bedoelt is eigenlijk of je met de hete kraan voorwerpen kunt steriliseren. Nee, dat kan niet. Instrumenten voor een operatie, bijvoorbeeld, worden minimaal 20 minuten in water gekookt of onder druk met stoom gesteriliseerd. Maar dan heb je het over voorwerpen die in het geopende lichaam worden gebruikt. Je maag-darmkanaal behoort tot de buitenkant en kan, zoals gezegd, niet functioneren zonder bacteriën. Je kunt beter als uitgangspunt hanteren dat bacteriën en andere micro-organismen niet op de verkeerde plek kunnen komen. Niet afdoende desinfectiemaatregelen zorgen ervoor dat natuurlijke evenwichten worden verstoord waardoor ziekteverwekkers zich kunnen vermenigvuldigen en eerder toeslaan. Iemand met smetvrees is voor dergelijke rede moeilijk vatbaar maar realiseer je dat overdreven hygiëne je gezondheid eerder tekort doet dan dat je die ermee bevordert.

Nee,dan zul je het water moeten koken met het voorwerp erin,dan wordt het steriel.

Om ze allemaal te doden zal je zeker water van 100°C nodig hebben,al zijn er veel die al bij 60° dood gaan. Toegevoegd na 4 minuten: Bacteriën kun je alleen doden wanneer de kooktemperatuur minimaal 90 graden C. is gedurende 3 minuten.

Bronnen:
http://www.globetrotter.nl/waterkoken.html

water verspilling, de meeste bacteriën zijn dol op vocht en warmte. je gaat ze nu juist voeren. net zoals dat een warme lucht handendroger meer bacteriën op levert dan voor het handen wassen. wat het beste werkt is gewoon desinfecteren met een alcohol spray. deze zijn te koop bij de drogist. ( doe dit niet op je handen dit droogt je huid uit. ) Toegevoegd na 1 minuut: voor je handen is wel een desinfecterende gel tekoop. dit dood de meeste schadelijke bacteriën wel.

de meeste bacteriën gaan dood tussen de 60 en 63 graden. dus als jouw hete kraan deze temperatuur heeft (of heter) ja zijn de meeste bacteriën wel weg. het zal alleen niet meevallen bij deze temperatuur je handen te wassen.

Probeer van dat hele kleine beetje smetvrees af te komen, want de strijd tegen de schadelijk bacterieën heb je bij voorbaat toch al verloren. Bij een graad of 60 heb je wel de meeste bacterieën gedood, maar met de snelheid waarmee ze zich vermenigvuldigen, zijn ze zo weer allemaal terug. Je kunt telkens wel je douche aanpakken , maar hoe zit het met de rest van je huis, de kleren die je buiten het huis aan gehad heb, waarmee je op vieze stoelen heb gezeten,met je handen smerige deurkrukken hebt aangeraakt, tussen hoestende mensen hebt gelopen/ gezeten, ongelooflijk vies geld hebt aangepakt en dan je schoenen! Waar hebben die allemaal gelopen door viezigheid, modder, hondenpoep. En dan je eigen huis, dat vol ligt met haren en huidschilvers. De grond van je kamerplanten, dat lijkt wel een dierentuin. Je boodschappentas, waar misschien wat van je kippenvlees is uitgelekt. de w.c. De randen van de koelkast. Je stofzuiger. je prullenbak, rolemmer. En weet je, als je er niets aan doet, behalve het normale onderhoud, overkomt je echt niets. Je hele lijf zit al vol bacterién, ook na het douchen. Je mond en keelholte, helemaal vol! Let wel op in de keuken! Vaatdoekjes, aanrecht, verpakkingen van vlees en vis. Is alles nog wel vers genoeg. Daar schuilt het gevaar, niet zo zeer in je douche.

Met heet water alleen lukt dat niet, maar wel met zeep erbij. Om het even wel wasproduct is meer ontsmetend dan water alleen. Stoom daarentegen is wel een zeer accuraat middel, bv met uw stoomstrijkijzer, maar dit lukt dan weer alleen met kleinere voorwerpen. Voor bv een toetsenbord waar geen water mag aankomen bestaan er speciale spay's. Veel succes en ik wens u verder een gezond leven maar dat wel beter zonder al die enge gedachten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100