Waarom wordt 'de was doen' als makkelijk ervaren? Zie uitleg.

Voor iets wat makkelijk is wordt spreekwoordelijk gezegd "een kind kan de was doen". Zelf lijkt mij het schoon krijgen van de was niet zo'n eenvoudig karwei.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Volgens Wikipedia is het een reclameslogan die is blijven hangen: Een kind kan de was doen”- Reclameslogan voor “Hollandsche wasmachines”. De toestellen werden destijds aangeprezen als dingen die zo gemakkelijk te gebruiken waren “dat zelfs een kind haar in beweging kan brengen.” De uitspraak bleef hangen en wordt tegenwoordig gebruikt m.b.t. een eenvoudig werk, iets dat zo gemakkelijk gaat dat zelfs een kind het kan doen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Hum...

Vroegher, toen de was doen nog gewoon je spullen in een tijl met warm water mikken was, was dat een eenvoudige handeling. De was werd een beetje op en neer gestampt, ging vervolgens door een wringer en klaar was het. Dat kon zelfs een kind Nu raak je gefrusteerd van die 'fantastische' computergestuurde wasmachines. De mijne verrekte het pas omdat een sensor de was schoon genoeg vond.

Helemaal goedje zegt het zelf al... Als iets heel eenvoudig is en men zegt "KKDWD" wordt daar mee bedoelt dat het vergelijkbaar is met een heel eenvoudig "wasje" is dat zelfs een kind het kan doen. Dus niet dat de was doen altijd kinderlijk eenvoudig is maar juist dat klusje een soort eenvoudig wasje is. Hoop dat het duidelijk omschreven is want dat is nogal een lastig wasprogramma ;-)

Omdat je er niet bij na hoeft te denken. Er zijn geen moeilijke berekeningen voor nodig.

Voor mij is de was doen inderdaad kinderlijk eenvoudig. Ik heb een degelijke machine die maar 1 knop en 2 toetsjes heeft. Je kiest een programma uit het lijstje draait de knop daarop en trekt hem uit en als je maar een halve trommel vol water wilt of economisch wassen druk je op de toetsjes. Een kind kan dus de was doen met deze machine. Hij is oud maar oersterk en mijn was stinkt ook nooit zoals ik hier zo vaak als klacht lees. Een kind kan de was doen als hij zeep aan het te wassen stuk smeert en het op de vuile plek over elkaar wrijft. Wassen was en is dus makkelijk, vandaar de uitdrukking.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100