schoonmaak tips zilvere romeinse munten??

wie heeft tips voor het schoonmaken van 3 romeinse denari? deze heb ik gister gevonden,de laatste munt op de foto (julia domna) durf ik te behandelen met zilverdip,maar de eerste en middelste zijn zwaar aangetast

wie heeft er tips?

gr Sid

Weet jij het antwoord?

/2500

Je zou ze even bij een juwelier/goudsmid kunnen brengen. Die heeft een soort badje waar vuil van sieraden en munten en dergelijke afgetrild kan worden. Dan hoef je dus niet met allerlei middelen te gaan poetsen.

Op de site van de Koninklijke Nederlandse Munt staat uitgelegd hoe je munten kunt reinigen: Reinigen van muntenMunten reinigen is een delicaat proces, dat liever vermeden moet worden om beschadigingen te voorkomen. Zilveren en gouden munten zijn het minst bevattelijk voor schoonmaakmiddelen. Koperen, bronzen en nikkelen munten raken echter wel snel beschadigd omdat zuren langer en dieper inwerken op die metalen. Voor uitgebeide informatie over het reinigen van munten kunt u tevens de website van het geldmuseum bezoeken. Er zijn verschillende schoonmaakmiddelen te koop. Werkwijze Gebruik gedestilleerd water bij het aanmaken van schoonmaakmiddelen. In (gekookt) leidingwater zitten namelijk bestanddelen die schadelijk zijn voor metalen. Spoelen Na het voorzichtig reinigen, moeten de munten worden gespoeld. Dit is zeer belangrijk. Indien stoffen zoals citroenzuur of natriumbisulfaat niet grondig worden verwijderd, dan tasten ze het metaal aan. Daarnaast vindt er onder invloed van zuurstof en vochtigheid oxidevorming plaats. Een juiste manier van spoelen is: 1. Leg de munten in gedestilleerd water. 2. Draai de munten regelmatig om. 3. Ververs het water. 4. Na ongeveer 30 minuten is de behandeling voltooid. Neutraliseren Spoelen is voldoende bij gouden en zilveren voorwerpen. Andere metalen moeten echter nog geneutraliseerd worden. De chemicaliën werken bij deze metalen tot diep in de munten door en zijn met alleen spoelen lastig te verwijderen. Het voordeel van neutralisatie is dat het direct de werking van een bepaalde stof opheft. Zuren worden geneutraliseerd met een loog en andersom. Een juiste manier van neutraliseren is: 1. Dompel een met zuur behandelde munt kort onder in een bad met bijvoorbeeld natronloog. 2. Grondig spoelen met gedestilleerd water. Drogen Net als het spoelen en neutraliseren, moet het drogen grondig worden aangepakt. Vochtige munten oxideren namelijk snel. Een juiste manier van drogen is: 1. Dep de munt droog met een zachte doek. 2. Gebruik een haarföhn om de munten snel en effectief verder te drogen. Waarschuwing! Gebruik nooit zilver- of koperpoets en poets munten nooit lang met een doek. Te lang poetsen geeft de munten een onnatuurlijke glans. In plaats van een doek is een bijgeknipte tandenborstel of een nagelborsteltje beter voor het poetswerk. Toegevoegd na 1 minuut: Echt gaaf trouwens, dat je die oude munten gevonden hebt! Hoe heb je ze gevonden?

Bronnen:
http://www.knm.nl/Reinigen-van-munten/nl/page/428/

Als je denkt dat ze waardevol zijn, zou ik voorlopig helemaal niets schoonmaken. Ik weet niet of je wel eens naar "tussen kunst en kitsch" kijkt, daar maken mensen soms grote fouten bij het reinigen van waardevolle zaken. Ik zou eerst eens een antiquair/muntenkenner, zoals bij "tussen k en k" raadplegen voordat je iets onherstelbaar vernielt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100