HELP! ik ging net een kwik thermometer schoonmaken en nu is hij kapot gegaan. de kwik zit in een plastic glas met een beetje water, wat moet ik doen?

Ik heb het kwik niet aangeraakt en het ligt nu onder het water in een bolletje. Kan ik het laten staan tot morgen ochtend en wat moet ik er dan mee doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Doe bijvoorbeeld plastic folie om het glas wikkelen en bij het chemisch afval dumpen en voor de zekerheid toch ff je handen goed wassen.

Kwik onder water laten, dan zal weinig kwikdamp in de atmosfeer kunnen verdampen. Breng de kwikdruppel (onder water) naar milieudienst of lever in bij chemokar. De gevaren van kwik vallen overigens wel mee, vroeger ging men er veel onvoorzichtiger mee om maar dat was niet meteen dodelijk. Alleen regelmatige blootstelling aan kwikdamp is een bewezen risico. Een losse druppel kwik geeft bij normale kamertemperatuur weinig kwikdamp af, onder water zal het nog veel minder damp af. Toegevoegd na 10 minuten: laatste "af" = afgeven. Vooral geen paniek, alleen langdurige blootstelling aan kwikdamp is gevaarlijk, aanraken van de druppel kan geen kwaad, kwik zal door de grote cohesie liever aan zichzelf hechten dan aan jouw huid. Als de kwikdruppel zich verdeeld heeft in meer kleine druppeltjes dan kan je ze eenvoudig weer bij elkaar voegen door de druppeltjes met elkaar in contact te brengen: ze voegen zich gelijk weer bij elkaar tot een grote druppel. Vroeger werden dergelijke experimenten nog gewoon in de scheikunde klas gedemonstreerd.

in een jampotje doen en afvoeren (chemisch afval) overigens kwikthermometers mogen niet meer verkocht worden is het wel een kwikthermometer?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100