Hoeveel graden moet je kleren wassen zodat ze een beetje kunnen krimpen?

Ik ben wat afgevallen en nu passen mij lievelings broeken niet meer. Ze zijn niet erg groot maar ze zakken wel een beetje af. Zelfs met een riem zit het niet echt lekker. Ik heb gehoord dat dat je als je kleren wast dat je ze daardoor kunt laten krimpen. Ik was mijn kleding altijd op 40 graden. Maar mijn vraag is hoe warm moet ik me kleren wassen zodat ze een beetje krimpen. Ik wil dat ze een iets krimpen niet te veel maar een beetje. Ik ben bang dat ik ze te warm ga wassen dus daarom deze vraag. weet iemand hier iets meer van?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik zou beginnen met 70 - 80 gr C. De meeste kleding krimpt echter niet meer als ze al een aantal keren gewassen zijn. De kleding die wel krimpt (bv wol) wordt er niet mooier op. Dus pas welke kleding je in heet water wast.

Dat is moeilijk te zeggen als kleding mag krimpen dan heb je meestal pech dat het niet wil krimpen, ben je er zuinig op dan krimpt het nog bij 40 graden. Maar als je een droog trommel hebt dan doe je het daar een keer in, als het wil krimpen dan krimpt het daar wel in.

zo heet mogelijk wassen.misschien heb je geluk.

Waarom loop je dat risico, laat je kleren wat innemen ( zeg maar een strakkere naad inleggen ) kijk eens in je omgeving of iemand kleding kan vermaken.. Niet zo moeilijk.. Beter dan heet wassen!!!

Ik heb het ook weleens geprobeerd en het was helaas weinig succesvol. Veel kleding is gemaakt van een stof die meerdere materialen bevat, bijvoorbeeld een combi van katoen en elastan. Dan kan het zijn dat het ene materiaal wel krimpt maar dat die beschadigd raakt of intact blijft, het gevolg: een rare gerimpelde stof. Als je de kleding nu toch niet meer draagt kun je het gerust proberen want dan verlies je er toch niets aan, maar verwacht er niet teveel van. Bekijk trouwens ook eens of je sommige stukken niet gewoon een beetje in kan nemen. Of misschien ken je wel iemand die een beetje handig is op de naaimachine, zo kun je veel van je kleding ook een tweede kans geven.

Ligt er maar helemaal aan van welk materiaal die broeken zijn gemaakt. Gedragen en meermaals gewassen spijkerbroeken zullen niet meer krimpen door heter wassen. Andere materialen zijn vaak combinaties van bijvoorbeeld katoen en elastan. Of wol met iets er door. Of een synthetische vezel. Die zullen ook niet krimpen en wel heel erg lelijk worden in een te hete was. Wat ik meesta doe is: Koop taillebandelastiek. Maak een stukje van de tailleband van de broek los, aan weerskanten, ergens in de buurt van de zijnaad. Rijg je tailleband elastiek aan de achterkant in de broek. Maak de opengetornde naden weer dicht. Als je ze draagt zie je er niets van, als je het goed doet.

Reeds gedragen kleding krimpt eigenlijk niet meer. Het enige dat krimpt als je het te heet wast is wol, maar dat is niet alleen krimpen, dat vervilt ook - waardoor het kledingstuk in de regel ondraagbaar wordt. Katoenen kleding krimpt eigenlijk alleen de eerste keer dat je het wast - op eender welke temperatuur - en kunststof kleding (90 % van onze kleren) krimpt helemaal niet. En ALS je al krimp krijgt, is dat in ALLE richtingen, ook in de lengte. Meestal niet de bedoeling. Het probleem dat je schetst echter, en ik maar al te goed ;-) . Ik moet ook met zekere regelmaat vroeger comfortabele kleren onder de naaimachine leggen omdat ze anders van mijn kont zakken.... Broeken met rondom elastiek kun je vaak een stukje lostornen, het elastiek strakker aantrekken / afknopen / naaien en het naadje weer sluiten. Dat lukt echter met maar weinig broeken, maar voor pyjama's of leggings is het ideaal. Broeken met rits en knoop kun je vaak iets strakker maken (max, 1-2 maten) door de knoop gewoon te verzetten. Dan kan de rits niet meer dicht, maar omdat de panden dan over elkaar heenvallen, zie je er niets van - vooral niet als je er een lange tuniek of blouse over draagt. Overige broeken kun je aan de zijkanten gewoon iets innemen door een extra naadje over de zijnaad te stikken of juist middenachter, en het teveel weg te knippen. Bij sommige modellen worden dat wel dikke bobbels, maar ook die vallen minder op dan je denkt. Als je echter (beduidend) meer dan drie- vier maten bent afgevallen, werken al deze methodes niet meer. Bovendien beginnen je truien en blouses en t-shirts dan ook slobberig te worden en niet meer mooi te passen. Dan wordt het echt tijd voor het langzaam maar zeker opbouwen van een nieuwe garderobe. Van een outfit in maar 52 maak je NOOIT meer een mooi pak in maat 42, of je moet wel heel erg handig zijn met de naaimachine. (Kledingstuk volledig lostornen en opnieuw knippen en in elkaar zetten). Blijf wel meteen passend ondergoed (beha;s vooral) kopen : die vormen letterlijk het fundament (foundation) van de rest van je kleding. Als dat niet past, past niks meer mooi.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100