Wie is er verantwoordelijk voor de hoofdafsluiter van de waterleiding in de meterkast in een koopwoning? (Kraan zit voor de meter)

Als ik het water afsluit in huis omdat ik een kraan wil vervangen doe ik dit via de hoofdkraan in de meterkast.

Met die kraan heb ik een probleem. Wanneer ik hem dich heb, krijg ik hem zonder waterpomptang niet meer open. Dit gaat een keer fout en dan breekt hij af.

De kraan zit voor de meter, dus op het stuk leiding waar ik volgens mij zelf niets aan mag doen.

Ons water gaat via Vitens.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het waterleidingbedrijf. Toegevoegd na 5 minuten: "Wat te doen als uw watermeter lekt of uw hoofdkraan defect is?     Eerst is het goed om na te gaan of er sprake is van condens of een lekkage.     Condens zijn waterdruppeltjes uit de lucht die zich verzamelen op een koud oppervlak, zoals een kraan of de watermeter. Om te controleren of het een lekkage of condens betreft, neemt u de watermeter af met een droge doek. Is de watermeter of de koppeling binnen vijf minuten weer nat, dan is er sprake van een lekkage. In dat geval kunt u de hoofdkraan stevig open en dichtdraaien. Meestal stopt de lekkage dan.     Duurt dit langer dan vijf minuten, dan is het condens. Hier kunnen wij niets aan doen. Wij raden u aan om de ruimte waarin de meter zich bevindt goed te ventileren. Dit kan helpen bij het bestrijden of voorkomen van condens.     Verdwijnt de lekkage niet? Repareer de lekkage of een vastzittende hoofdkraan niet zelf. Neem contact met ons op via het gratis storingsnummer 0800 0359 (24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week)." Zie laatste alinea. Toegevoegd na 8 minuten: Een collega-waterleidingbedrijf adviseert om de hoofdkraan minstens 1x per jaar open en dicht te draaien/te zetten.

Bronnen:
https://www.vitens.nl/service/veelgestelde...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100