hoe krijg ik een draad door een boomstam om er een lamp van te maken

Weet jij het antwoord?

/2500

In de lengte van top naar beneden of dwars er doorheen en hoe groot dan wel dik is de boom. Er bestaan lange hout boren van een 300 mm

Hangt natuurlijk af van de lengte van de stam. Maar met een flexibele boorslang kom je ver.....

De langste hout (of ijzerboor) die je kunt vinden. Je schrijft niet hoelang de boomstam is.

Heb wel eens een boor door een boomstam gehaald. Je last of laat lassen een goeie ijzerboor van 8 mm op een draadeind van 6 mm of eventueel 2 of 3 draadeinden. voorzichtig boren en telkens lossen (boor leeg halen). Als het een rechte stam betreft zal de boor door de opbouw van de stam mooi recht naar de andere zijde boren. succes. Toegevoegd na 4 minuten: Als de lamp niet op het uiteinde maar ergens midden op de stam komt even dwars een gaatje in de stam boren tot de tunnel door de stam en met een stofzuiger een draadje door het boorgat zuigen om de draden te trekken.

ondanks de weinige info, zoals hoogte, diameter en hoe de montage word gemaakt, probeer ik het toch maar. Eerst een gat boren door het boomstam blok heen. Het makkelijkste is om de lamp te maken met elektra buis M10 (zie bron1). Als u dit elektra buis M10 gebruikt boor dan een gat in de boomstam van 10of 12 mm met een lange speedboor van 10 of 12 van 40 cm lang (of als het blok minder hoog is als 15 cm met een kortere speedboor) (zie bron2) Als u dit heeft gedaan dan kunt u het elektra buis vast zetten met een M10 moer aan de bovenkant en aan de onder kant (LET OP: dit zijn niet normale M10 moeren je hebt hier speciaal de M10 lampen draad moeren voor nodig zie bron 3). Als dit is gemonteerd dan kun je met een elektra snoer door de draadeind heen een snoer van de ene kant naar de andere kant doorvoeren. Mocht dit nogsteeds moeilijk gaan pak dan een lang stuk ijzerdraad (bij voorkeur lasdraad) en plak daar d.m.v. plakband het elektra snoer aanvast. Nu kunt u de draad zo door de holte van de elektrabuis heen steken. Aan de boven kant kunt u op het lampen draad makkelijk een fitting monteren (zie bron 4). Aan de andere kant van het snoer monteren we een stekker. Aan te raden is om hier voor een platte eurostekker of een gerandaarde stekker te gebruiken ook al gebruikt u geen geaard snoer, maar deze stekkers passen in alle stopcontacten. Nu als laatste een mooie lamp erin en u heeft een lamp van een boomstam gemaakt. In de laatste bron vermelding staan een paar sierlampen, let er wel op dat de gloeilamp verdwijnt en dat de spaarlampen en de ledlampen alleen nog maar leverbaar zijn. Helaas zijn deze lampen nog (lang) niet in mooie sierlampen leverbaar. Hopelijk weet u nu hoe u een draad door een houtblok heen trekt en hoe u een lamp ervan kunt maken.

Beter is om een draad buiten om te leggen. Is het voor buiten? Gebruik dan vmvk. Is het voor binnen dan kun je iets dunners gebruiken. Als je bedoeld dat de boom een doorsnee heeft van ca. 40 cm. dan heb je een langere boor nodig. Of bedoeld je dat je een gat wil boren over de lengte van de stam? Er zijn verlengboren van ca. 30 tot 40 cm. Dat gaat wel in de papieren lopen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100