Een schok van 150 of 380 volt?

Als je een stroomdraad waar 380 volt op staat, aanraakt met gereedschap geisoleerd tot 230 volt. Krijg je dan een schok van 150 volt en werkt het gereedschap als weerstand of krijg je direct de volle 380 volt?

Toegevoegd na 20 minuten:
voor de duidelijkheid. ik ben niet van plan om zelf aan electra te gaan zitten. veel meer dan zelf een lamp ophangen doe ik niet. feit blijft: de vraag kwam in me op en het antwoord niet...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je mag daar NOOIT een risico mee nemen. De waarden die aangegeven zijn, zijn niet op basis van weerstand, maar op basis van doorslagspanningen. Als het plastic laagje op het gereedschap te dun is, dan slaat de spanning er gewoon door heen, en dan krijg je de volle laag.

Sowieso moet je met je vingers en met alles afblijven waar 380 Volt op staat (tegenwoordig trouwens 400 Volt). Als het gereedschap er niet op gemaakt is, krijg je de volle mep en met een beetje pech ben je op slag dood. Dit zijn spanningen waarmee niet te spotten valt. Door het stellen van deze vraag, geef je al aan dat je er niet voldoende vanaf weet om je mee bezig te houden. Afblijven !!

haha schroevendraaier zal niet als een perfeckte weerstand gaan werken:) als het door slaat heb je alsnog de volle mep.en ja dat is een schokende ervaaring:)

Waarschijnlijk werkt de isolatie ook prima bij 380 volt. De isolatie werkt niet zo dat je een schok van 150V kunt krijgen. Een weerstand werkt ook niet zo. Ook met een normale weerstand krijg je een schok van 380 V. Het kan zijn dat de isolatie doorslaat, vooral als je in een vochtige omgeving werkt. Ik zou je niet adviseren dit risico te lopen. Toegevoegd na 1 dag: De weerstand van de isolatie bedraagt tenminste enkele mega ohms. De weerstand van je lichaam bedraagt hoogstens een paar kilo ohm. Als de isolatie werkelijk als spanningsdeler zou werken, zou de spanning op je lichaam een ongevaarlijke waarde bereiken. Dit blijkt in de praktijk niet zo te zijn.

Volgens mij is de minimale goedkeuring van geïsoleerd gereedschap minimaal 1000 volt hoor.

Ik heb eigenlijk nog nooit gehoord van gereedschap dat maar tot 250 volt is geisoleert. De meest voorkomende isolatie is tot 1000 volt. Maar om te antwoorden op jouw vraag. Het voltage dat op een tang staat is de gegarandeerde voltage waar hij tegen kan. Staat er op die tang 250 volt, dan is dit gegarandeerd dit wil niet zeggen dat hij niet tegen 300 of 350 volt kan. Hierdoor is het ook moeilijk om uit te rekenen hoeveel volt er uiteindelijk erlangs vloeit. Conclusie : Je kan dus niet standaard de waardes van elkaar aftrekken. Ook is het bij kleine lekspanningen voor ons moeilijk om waar te nemen. Aan te raden is als u met stroom werkt om de spanning van de groep af te halen. Wilt u wat meer weten over de basis van stroom en zo, dan kunt u op onderstaande link klikken.

Zie het gereedschap als een soort smeltveiligheid. Bij te veel stroom wordt het nog warmer en smelt het. Geen schok. Voor ieder zijn veiligheid is geïsoleerd gereedschap tot 1000 V.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100