Wat veroozaakt het tikken in de leidingen van een CV installatie en wat kun je hiertegen doen?

Als de centrale verwarming 's ochtends aangaat (m.b.v. thermostaat) begint het in enkele leidingen te tikken, alsof deze uitzetten ofzo. Wat veroorzaakt dit tikken en wat is hiertegen te doen? Vaak is het verderop in de dag veel minder of zelfs helemaal niet aanwezig.

Weet jij het antwoord?

/2500

hoi. je kan het niet voorkomen, als de cv s'morgens aangaat zijn de leidingen koud, het heeft te maken met krimpen en uitzetten. niets aan te doen dus. als de pijpen dus eenmaal warmer zijn, tikt het minder. zit het tikken in de verwarming zit kan je een andere buis halen. gr

Het tikken wordt vaak veroorzaakt door de klemmen waarin de buizen aan de muur zijn bevestigd. Het schroefje van de klemmen een beetje losser draaien helpt soms. Toen ik een 'modulerende ketel' kocht, was het probleem voorbij. Die verwarmt het water heel geleidelijk.

Het kunnen ook de radiatoren zijn die tikken, bij het opwarmen en afkoelen. Er is niet veel aan te doen, het is inherent aan het systeem. Ruisen in de leiding is wel te voorkomen, door het systeem te ontluchten.

Het tikken van de leidingen komt meestal doordat de c.v. ketel in een te korte tijd te veel warmte levert. U kunt proberen de keteltemperatuur te verlagen. Hierdoor worden de leidingen geleidelijker verwarmt en zetten minder snel uit. Ook kunt u proberen de pompsnelheid aan te passen. De meeste c.v. pompen hebben 3 snelheden. Het is niet altijd nodig om hem op de hoogste stand te zetten.

Dit heeft inderdaad te maken met de rek en de krimp van de leidingen, het enige is dat het tikken niet veroorzaakt wordt door de schroefjes, maar door de gaten van de leidingen door verschillende bouwniveaus of door te kleine gaten. Je zou kunnen gaan zoeken waar de leidingen te nauw door een gat gaan, maar het lijkt mij vrij ondoenlijk. Voorkomen is beter dan genezen en daarom is het van wezenlijk belang dat je bij de bouw van een huis de installatie goed aanlegt. Je kunt de installateur hiervoor aansprakelijk stellen. Net als het kolken en gorgellen van afvoerleidingen.

Een oorzaak zou kunnen zijn dat ergens de leiding knel zit bijvoorbeeld als hij door een muur gaat.Oplossing is natuurlijk dan om de ruimte daar groter te maken.