Onze mengkraan in de keuken fluit en trilt, wat kunnen we daaraan doen?

In onze keuken hebben we een mengkraan met een warm en koud water draai knop. Als we koud en warm helemaal dicht draaien dan begint de leiding te fluiten en te trillen. Zetten we de koudwaterknop op een licht lopende stand of oefenen we druk uit op de knop is dit weg. Weet iemand misschien wat dit zou kunnen zijn ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit verschijnsel heet resonantie. Kraan en leiding resoneren als de eigen frequentie van het metaal gelijk is/wordt aan de frequentie van de trilling die het uitstromende water veroorzaakt. Elk voorwerp heeft een eigen frequentie, en als dat voorwerp wordt blootgesteld aan een trilling met diezelfde frequentie dan gaat het voorwerp meetrillen. Dit verschijnsel merk je ook op in auto's. Bij een bepaald toerental van de motor (bv 3000 toeren) begint een onderdeel van de auto te trillen. Geef je wat gas bij, of verminder je het toerental van de motor dan is het geluid weg. Het verschijnsel dat een wijnglas in stukken breekt als een sopraan een bepaalde noot zingt komt ook door resonantie. De frequentie van de noot is dan precies gelijk aan de eigenfrequentie van het wijnglas. Je kunt dit vergelijke met een schommel in de speeltuin. Het kind op de schommel gaat steeds hoger al je precies op het juiste tijdstip een duw geeft. Elke duw aan de schommel verhoogd de totaal toegevoegde energie. Is de frequentie van het duwen niet gelijk aan de eigen frequentie van kind en schommel, dan heeft het duwen geen of weinig effect. De eigenfrequentie is te veranderen door de massa van het voorwerp of het steunpunt van het voorwerp te veranderen. Dat laatste doe je als je tegen de kraan drukt.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Resonantie_(...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Eigenfrequentie

Wij hadden het ook al twee jaar, van alles geprobeerd, maar niets hielp Op den duur gingen zelfs de leidingen meeklapperen en dat hoorde je in het hele huis- Sommige leidingen kwamen los van de muur. Toen hebben we de kraan vervangen door een nieuwe en het probleem was 100 % opgelost

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100