Heeft een huis met houten constructie draagmuren?

We hebben een halfsteens huis. Binnen zijn alle ruimtes opgedeeld door dubbelwandige gipsplaten, beetje volgens Amerikaans bouwmethoden. Ik meen dat het dan geen probleem is om een muurtje te slopen. Wie kan mij hier meer over vertellen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Natuurlijk kan een tussenmuurtje een constructieve functie hebben. Het kan een tussensteunpunt zijn van een vloerbalk. Hierdoor hoeft de vloerbalk minder zwaar uitgevoerd te worden. Ook kunnen binnenmuren een stabiliteitsfunctie hebben. Heb je ook een constructie-tekening? Daar kun je vaak de juiste informatie afhalen. In het algemeen zal een dun en licht tussenmuurtje geen constructieve functie hebben. Een goed antwoord kun je pas geven als je de situatie ter plekke hebt laten bekijken door een deskundige. Een ervaren bouwkundige of een constructeur. Robert

Een wand van gipsplaat is sowieso geen draagmuur. Een draagmuur loopt door van de begane grond tot het dak. Misschien helpt dat bij je plannen. Als je het niet zeker weet, breek dan niets af. Voor je het weet verzakt de boel of stort je huis in.

Jazeker! Als je huis wat groter oppervalk heeft, kunnen ook vloerbalken extra draagpunten hebben. Dit moet je goed bekijken.Maar dubbele gipsplaat muurtjes zijn meestal niet dragend. Draagconstructies zijn van zware (bv 10*10cm) balken gemaakt. Als jij alleen maar 30/45 balkjes hebt waar gipsplaten op geniet zijn, kan je die vrij makkelijk weg halen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100