Is dit asbest?

Bij het verbouwen van onze badkamer kwamen we een beplating tegen achter de schrootjes waarvan we ons nu zorgen maken dat het mogelijk asbest is.

We dachten dat het vezelgips was en hebben al een groot deel weg gesloopt. Nu in "hindsight" misschien toch niet zo slim. Nu kunnen we natuurlijk vanavond niet even snel een onderzoek laten doen dus misschien dat een kenner hier ons even gerust kan stellen (of niet)...

We hebben al even op internet rondgekeken, maar nergens is een foto van een soortgelijk (asbest)plaatmateriaal te vinden, en toepassing van asbest in de volledige binnenmuur van een badkamer blijkt onwaarschijnlijk te zijn.

De platen bevatten niet-brandbare vezels. De platen hebben aan de achterkant een lichte structuur, maar geen overduidelijke honingraat of wafelstructuur.

De badkamer is destijds in 1979 verbouwd.

Toegevoegd na 37 minuten:
De platen zijn 6-7mm dik en dus gebruikt zoals gipsplaten, dus tegen een houten frame gemonteerd

Weet jij het antwoord?

/2500

De vuurtest geeft soms ook uitsluitsel: asbestvezels kan je aan een breukvlak duidelijk zien zitten. Hou er eens een aansteker tegen. Smelten de vezels in het vuur weg, dan zijn ze nooit asbest. Blijven ze gloeien, dan gaat het waarschijnlijk wel om asbest.

Bronnen:
http://www.radio2.be/inspecteur-decaluwe/a...

Op basis van kennis en ervaring zeg ik dat dit vrijwel zeker asbesthoudend plaatmateriaal is. En als dit zo is is het waarschijnlijk dat u door het sloopwerk een behoorlijke asbestverontreiniging heeft gecreëerd in de woning. De te nemen stappen zijn: een asbestinventarisatie uit laten voeren - een sloopmelding doen bij de gemeente - het asbest laten verwijderen door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf. Wellicht kunnen wij wat voor u betekenen. indien u buiten onze regio woont kan ik een collegabedrijf adviseren. met vriendelijke groet Ingenieursbureau Mol te Wateringen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100