Is de woningbouw verplicht onze waterleidingen aan te passen in de badkamer?

Mijn vriend woont al 9 jaar in zijn huidige woning en ik trek binnenkort bij hem in. Helaas is de badkamer van zijn woningbouw appartement flink verouderd. De waterleidingen lopen buiten de muren zo'n 30 cm boven de grond (ipv in de muur of aan het plafon). Ik heb mezelf er flink aan verbrand.
De bovenbuurman is verhuist en voor de nieuwe huurder erin kwam is de badkamer in die woning flink gerenoveerd.
Mijn vraag is hoeveel recht hebben wij hier ook op gezien de onlogische en potentieel gevaarlijke plaatsing van de leidingen.

Alvast bedankt.

Weet jij het antwoord?

/2500

In honderdduizenden woningen zijn de warm- en koudwaterleidingen in de douche vlak boven plinthoogte aangelegd. Vanuit esthetisch oogpunt zijn leidingen in de muur de beste keus, maar het betekent wel dat bij lekkages veel zoek- en breekwerk nodig is om het euvel te verhelpen. De optie om de leidingen langs het plafond te laten lopen, valt voor veel mensen om esthetische redenen af. Nergens is in wettelijke bouwvoorschriften terug te vinden dat leidingen op (of vlak boven) plinthoogte niet zijn toegestaan. Corporaties hebben dan ook geen verplichting om deze leidingen aan te passen. Je zou de warmwaterleiding met isolatiemateriaal kunnen bekleden om te voorkomen dat je jezelf verbrand. En verder... vooral goed uitkijken!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100