Waarom heeft een timmermanspotlood een ovale vorm?

Rond lijkt mij toch makkelijker? Zowel voor fabricage als om te slijpen. Meestal wordt zo'n potlood in de bouw met een mes of beitel geslepen. Of eventueel flink langs een steen schuren. Maar dit kan met een ronde vorm ook.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

omdat een ovaal potlood beter achter de oren blijft zitten Toegevoegd na 2 minuten: De doorsnede is ovaal. Daardoor is er ruimte voor een brede, platte grafietstift. Bovendien rolt hij nooit ver weg als hij valt. Door de rode kleur valt hij op en kan gemakkelijk tussen schaafkrullen of zo terug gevonden worden. Ook andere kleuren komen voor.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Timmermanspotlood

Een ovaal potlood rolt niet weg.

Door de ovale vorm, rolt het niet makkelijk weg, misschien is dat de reden. Of het ligt steviger in de hand als je langere lijnen moet trekken

Ga maar eens een klus doen waarbij veel moet worden afgetekend met een rond potlood ; kun je honderdduizend keer je potlood oprapen of niet meer terugvinden omdat het weer eens is weggerold. Een timmermanspotlood is plat, en blijft dus gewoon liggen waar je het neerlegt, zelfs als dat een beetje op eenhelling is. Bovendien is het groot en stevig, zodat je het makkelijk steeds even met een (stanley)mes kunt bijsnijden, en je niet ook nog met een puntenslijper hoeft te sjouwen. Toegevoegd na 27 seconden: ,......ik ben weer veel te lang aan het ouwehoeren zie ik wel.....

Als je er mee werkt weet je het, omdat door de ovale vorm, het plaatsen van de streep langs een plank of lat overzichtelijker en precieser is.

Als de timmerman bij een particulier, een klus gedaan heeft, hoeft er bij het vertrek nooit ruzie gemaakt te worden of het nu zijn, of jouw potlood is, wat hij mee wil nemen.

die potloden hebben altijd een houding waarop er toch een dunne lijn gemaakt kan worden. Een ronde potlood wordt op een gegeven moment gewoon te stomp. Op hout slijten de ronde potloden te snel.

rolt niet weg

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100