Hoe kan ik (laten) controleren of een rookgaskanaal van asbest is?

Wij hebben in huis een schoorsteenmantel in de hoek van de woonkamer, hierop zat voor de tijd dat er CV was een gaskachel.

We willen deze schoorsteenmantel wegslopen, maar op de vergadering van de VvE werd opgemerkt door de voorzitter dat de pijp in deze schoorsteenmantel van asbest zou kunnen zijn.

Hoe kan ik dit op betaalbare wijze (laten) controleren?
Kan ik het zelf op een of andere manier uitsluiten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als dat een originele pijp is heb je grote kans dat het op de bouwtekeningen staat. De bouwtekeningen liggen ergens bij de gemeente. Die kan je daar inkijken en eventueel een kopie of foto maken. Als het gebruikte materiaal op de tekening staat weet je het redelijk zeker. Anders kan je de aanstekertest doen (zie bron) Daarvoor heb je wel een breukvlak of een klein stukje materiaal nodig.

Bronnen:
http://www.contra-experts.nl/page60.php

er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in onderzoek naar aanwezigheid in (bouw) materiaal en ook een "asbest-vrij"verklaring af kunnen geven. Handig als je je huis wilt verkopen. Als amateur is het niet mogelijk om dit te bepalen. Maar als het materiaal grijs en dof is en oud is de kans er zeker dat er asbest in zit en moet je er naar handelen, dus niet boren, zagen, iets afbreken, etc.. Asbest werd in gebouwen tot in de jaren 80 gebruikt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100