welke makkelijk te realiseren alternatieven voor verwarming bestaan er (buiten gas en elektriciteit)?

Nu er in België een uitval van stroom dreigt, wil ik een alternatief. Het is al voor deze winter, dus veel werk en kosten kan ik niet meer maken.
Een houtkachel is moeilijk te realiseren op zo een korte termijn. Een petroleumkachel heeft geen afvoer, dus is niet veilig.
Bestaat er nog iets anders wat ik zou kunnen doen, voor het geval dat tijdens een koude winter de gas- en elektriciteitstoevoer zou uitvallen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Er bestaan kachels op flessengas ( Propaan) is een redelijk goede oplossing, maar wel vrij duur in gebruik.

Als het enkel de uitval van stroom betreft en de gasvoorziening blijft werken, dan hoef je alleen de cv-ketel van stroom te voorzien zodat deze blijft werken. Nodig: Een (grote) accu met omvormer of een klein aggregaat. Voorkeur gaat naar aggregaat omdat een ketel (vooral de pomp) best veel stroom verbruikt voor een accu. Ook is een grote huishoudaccu duur. Als je zonnepanelen hebt, zou mijn voorkeur naar een accu gaan. Een petroleumkachel i.c.m met een CO / rookmelder is veilig. (hoewel ik niet geloof dat de verbranding schoon genoeg is) Een houtkachel (met cv aansluiting) kan je in de tuin / tuinhuisje /schuur plaatsen, ver genoeg van het huis is een hoge schoorsteen niet nodig. Je hebt dan alsnog elektriciteit nodig voor een cv pomp. 2e hands kan veel, kosten vallen mee als het niet al te netjes hoeft, maar een beetje netjes en je zit snel op de 1000,- en hoger. Dit is ook nog wel zelf te maken in een noodgeval, maar dan ziet het er niet uit en zal het veel hout verbruiken. Aggregaat en een warmtepomp (omgekeerd airco) Of er een simpele elektrische kachel op, maar dat kost nogal veel brandstof.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100