Wat is hier aan de hand, een spannings (220V) probleem, zie omschrijving?

Probleem: Wanneer de waterkoker wordt aangesloten op een wandcontactdoos, dan springt de aardlekschakelaar eruit. De waterkoker staat dan nog niet aan.

Goed, ik dus meten...
Op de stekker van de waterkoker meet ik geen weerstand tussen elk van de polen onderling en met de aarde. Dit is dus in orde.

Als ik de spanning van de contactdoos afhaal (stop eruit), dan meet ik een sluiting (0 Ohm) tussen Fase (L) en de Nul (N). Dit is dus NIET goed.
Ik meet geen weerstand tussen L en Aarde, en tussen N en aarde.

Spanning weer erop, ik meet gewoon 220V tussen L en N op de wandcontactdoos. Ook dus heel raar, want bij een sluiting moet de stop eruit springen.
Maar de gehele groep (keuken) doet het gewoon.

Dezelfde waterkoker op een andere wandcontactdoos van dezelfde groep: hetzelfde probleem, de aardlek gaat eruit.

De waterkoker op een andere groep (vaatwasser) en die doet het gewoon.

Hoe vreemd kan het allemaal worden?

Ik vermoed dus ergens een sluiting in de bekabeling, maar aangezien ze een verlaagd plafond hebben, kan ik niet bij de centraaldoos. Ik heb maar geadviseerd om een installateur hiernaar laten kijken. Ook omdat zij verzekering hebben tegen eventuele schade aan het plafond.

Maar hoe kan er nu een sluiting tussen L en N zitten, zonder dat de stop (zekering) eruit springt?

Hoe kan de aardlekschakelaar eruit gaan als de waterkoker wordt aangesloten (deze staat nog UIT), en ik meet niets qua weerstanden op de stekkerpolen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Goed, eerst even ingaand op de metingen die hebt gedaan: Je haalt de zekering van de groep eruit, en gaat dan weerstand meten. Wat je vergeet is dat er nog andere gebruikers aangeloten zitten op deze stroomloze groep, waarschijnlijk meet je hun ohmse weerstand. Dat zou het verklaren. Dat je aardlekschakelaar niet doorgaat als je de koker aansluit op een andere groep, komt omdat die andere groep of geen aardlekschakelaar heeft, of eentje met een andere waarde. Mijn conclusie is dat je waterkoker defect is, dat kan een gevaarlijke situatie opleveren. Ze zijn niet zo duur, koop een nieuwe.

Het lijkt me een lekstroom probleem, hierbij gaat de zekering er niet uit, maar wel de aardlekschakelaar.Bij het insteken van de stekker, komt er via een stekkerpool wel spanning binnen en lekt er wat stroom weg via de aarde. de groep van de vaatwasser is misschien anders geaard, en kan er meer lekstroom doorheen gaan dan de andere groep, misschien wel helemaal niet geaard, het geeft dus meer te denken waarom de groep van de vaatwasser er niet uit springt!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100