k wil een schakelaar vervangen door een dimmer maar uit de contactdoos komen enkel een blauwe, een bruine en een geelgroene draad. Kan dit ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het kan, maar dan is je installatie niet volgens de normen aangelegd. Normaal zou de bruine kabel ("fase") zou vanaf de groepenkast naar de schakelaar, of de dimmer, moeten lopen. Na de schakelaar volgt een zwarte draad ("schakeldraad") die naar de lamp loopt en vanaf de lamp hoort een blauwe ("0-draad") terug te lopen naar de groepenkast. De geel-groene is de aarddraad en dient aangesloten te worden op de niet-elektrische delen, mochten die er zijn en aan de aardrail in de groepenkast. Omdat de kleuren die jij beschrijft niet overeen lijken te komen met de normenziet het er naar uit dat 1 of meerdere draden een leur hebben gekregen die niet bij hun funktie (fase/schakeldraad/0-draad/aarde) horen. Welke dat is of zijn is vanaf hier niet te zien en zul je helaas zelf uit moeten zoeken. Toegevoegd na 3 minuten: (...) De geel-groene is de aarddraad en dient aangesloten te worden op de niet-elektrische METALEN delen, mochten die er zijn (...)

Of het binnen de normen ligt laat ik even buiten beschouwing. Vanaf een bepaalde tijd mag je geen aders mee om coderen van een kabel. Mocht in uw inbouwdoos een kabel zitten dan word de bruine als fase gebruikt. En de Blauwe word als het goed is omgetaped naar een zwart. Bij gebrek aan tape of zwarte stift word dit vaak helaas achterwege gelaten. Dat omtapen valt buiten de huidige normen als ik het goed heb.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100