Hoe dik moet een MDF bureaublad zijn?

Ik ga een driehoek bureau maken (1,30 x 1,30 x 1,84) van MDF (zijden van 1,30 meter komen tegen de muur). Welke dikte moet het blad zijn zodat het niet doorbuigt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Tja .... het probleem bij een bureaublad is het doorhangen. MDF is relatief zwaar, dus als je een dikker blad neemt, dan weegt het ook meteen meer. Dus het is weliswaar beter bestand tegen doorhangen, maar het heeft door zijn gewicht ook meer de neiging om door te hangen. Ik vind een schuine zijde van 1,84 toch wel behoorlijk, dus eerlijk gezegd: neem geen MDF. Ik zou gaan voor een goede kwaliteit multiplex van 18mm. Dat is wel duurder, maar zowel sterker als minder zwaar. Als je toch MDF per se wilt gebruiken (vanwege de prijs, bijvoorbeeld), dan zou ik zeggen 19mm. Of 25mm dat ziet er voor een bureaublad net wat mooier uit.

Gezien de 1,84 m overspanning en dat op de meest belaste zijde zou ik gaan voor een blad van 24mm waarvan de voorzijn verdikt is. Probleem is evenwel of u zo een blad kan vinden met diepte van 0,92 m. Toegevoegd na 10 minuten: Sorry, dat moet 25 mm zijn en die 0,92 zal wel geen probleem zijn want standaard zijn die platen 1,22 m breed. Ik dacht aan een keuken werkblad.

Dat ga je niet redden met alleen een plaat. Hoe dikker hoe zwaarder, dus doorhangen zal het altijd bij een normale dikte en je moet het ook nog kunnen belasten. Je kan het makkelijk in de bouwmarkt testen. Leg twee latjes op de grond, leg daar een plaat op en druk een beetje op de plaat. Een optie is om een balk of een metalen koker van muur tot muur te plaatsen, als je die 10 a 20cm naar binnen plaatst zie je dat niet of nauwelijks en lijkt het net alsof je een dunne plaat hebt gebruikt. Niet te dik anders tik je er met je knieën tegenaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100