Hoe zorg ik dat een taatsdeur dicht blijft?

Ik heb een taatsdeur in mijn nieuwe huis. Deze blijft echter niet in de dichte stand staan, hij gaat automatisch open naar binnen. In de scharnieren is het volgens de aannemer niet op te lossen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Je zult de scharnierpunten moeten verplaatsen. Ga eens zo voor de taatsdeur staan dat de scharnierpunten aan de rechterkant van de deur zitten. Als het bovenste scharnierpunt nu meer naar links zit dan het onderste scharnierpunt, zal de deur vanzelf naar links draaien - in dit voorbeeld zal de deur dus vanzelf dicht gaan. Als het bovenste scharnierpunt meer naar voren (naar jou toe) zit dan het onderste scharnierpunt, zal de deur vanzelf opendraaien, en wel zodanig dat de deur naar jou toe komt. Als het bovenste scharnierpunt meer naar achteren (van jou af) zit dan het onderste scharnierpunt, zal de deur ook vanzelf opendraaien, maar dan zodanig dat de deur van jou af beweegt. De deur beweegt dus altijd in de richting waarin het bovenste scharnierpunt zich bevindt ten opzichte van het onderste scharnierpunt. Dit komt door de zwaartekracht. De oplossing is dus het verplaatsen (verschuiven) van één van beide scharnierpunten, zodanig dat de deur daarna vanzelf in de juiste richting beweegt (dus: dicht gaat). Als jouw constructie het onmogelijk maakt om het scharnierpunt te bewegen, kun je ook de deur bewegen ten opzichte van het scharnierpunt. Met die methode kun je echter veel minder corrigeren dan wanneer je de scharnierpunten zelf kunt verplaatsen.   Toegevoegd na 1 minuut:   De aannemer heeft dus gelijk wanneer hij stelt dat het IN de scharnieren niet kan worden opgelost. Het kan echter wel worden opgelost door de scharnieren op een andere plek aan het kozijn te bevestigen. En dat is toch echt een taak van de aannemer: het is zijn taak een nieuwe deur goed uit te hangen.  

Heeft hij een nieuwe pot geplaats? Dat was op mijn werk het probleem, de deur daar bleef ook steeds open staan. De TD had het over de "pot" die defect was, en heeft er een nieuwe in laten plaatsen, probleem verholpen. Het was wel rotwerk, dus het zou kunnen dat die aannemer van jou het niet wil doen, en daarom zegt dat hij het niet kan verhelpen. Wel raar trouwens dat hij dat zegt. Lekkere aannemer dan...

Het lijkt mij dat het draaipunt van de deur verkeerd gemonteerd is in de deurpomp (pot). Waarschijnlijk moet die een kwartslag verzet worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100