Waardoor wordt ijzer wordt blauw tijdens slijpen?

Hoe kan het dat tijdens het slijpen met een haakse slijper het stuk ijzer een blauwe kleur krijgt? Kan het dat dit rvs is waardoor een normale ijzer schijf niet goed snijd?
(Heb geen magneet bij de hand op het moment)

Weet jij het antwoord?

/2500

Wanneer ijzer(II)sulfaat verhit wordt, zal het kristalwater verdreven worden. Bovendien leidt de hogere temperatuur tot een versnelde oxidatie van ijzer(II) naar ijzer(III). Hierbij verandert de kleur van het blauwgroen van ijzer(II)zouten naar geel-bruin, de kleur van ijzer(III)verbindingen. Bij nog verder verhitten ontleedt de verbinding en worden zwaveldioxide en zwaveltrioxide vrijgesteld. Dat leidt tot de vorming van het roestbruine ijzer(III)oxide. De ontleding start bij ongeveer 480°C:

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/IJzer(II)sulfaat

Wat ik weet is dat ijzer onder een bepaalde verhitting blauw verkleurt en daarmee ook de materiaal eigenschappen. Ijzer wordt dan veer krachtig, kijk naar verenstaal. De zwitsers gebruikten dit vroeger als decoratie op klokken en horloges. Bij klassieke en moderne kwaliteits horloges zie je die "geblauwde" wijzers. Daarmee konden ze de wijzers zeer dun en veerkrachtig maken. De verkleuring bij het slijpen komt doordat het materiaal dit verkleurings temperatuur bereikt door de wrijving.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100