een omvormer ( 3000 watt) van 110 Volt naar 220 volt. Als ik hem aanzet slaan de stoppen door, ook als het apparaat onbelast is, wat te doen?

Toegevoegd na 2 uur:
Ik leg het misschien niet goed uit. De omvormer transfereert 220 V (Belgische netspanning) naar 110 V. (USA apparatuur) Hij kan 3000 watt aan, maar zelfs onbelast slaan de stoppen soms wel en soms niet door. Hoe kan dat? Wat te doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Zoeken waar de kortsluiting zit. Hier is domweg iets niet goed. Zolang het apparaat zwaarder gezekerd is dan 3000 watt, en er toch stoppen uit vliegen, is er gewoon wat mis. Zet, om te beginnen maar eens een multimeter op beide poten van de stekker van de omvormer.

Een normale groep is belastbaar tot 3500 watt dus je kunt even kijken hoeveel andere verbruikers je aan hebt op het moment van inschakelen van de omvormer. Je houdt immers maar 500 watt over dus een piekspanning op moment van inschakelen zou de groep al doen doorslaan. Ook zou er een sluiting in kunnen zitten. Er van uit gaande dat 3000 watt het geen is wat de omvormer verbruikt.

ervan uit gaan dat de omvormer goed is: als hij aangezet wordt heb je te maken met een piekstroom, deze kan best fors zijn. Als hij achter een 16A zekering zit dan heb (220x16=3520Watt) dit kan er maximaal op. Als er dus meer opzit klapt je zekering eruit. zit hij op een 10A zekering (wat normaal is als je b.v. in de schuur een tweede meterkast hebt) dan kun je maar (220x10=2200Watt) op aan sluiten, dit gaat dus niet en je zekering klapt er weer uit. sluit hem dus aan op een lege groep die afgezekerd is met 16A. Als hij er dan nog uitklapt, dan is hij kapot. Ik zou er dan niet zelf aan gaan lopen knutselen want meestal zijn het vrij ingewikkelde schakelingen.

Een spoel (transformator, relais, elektromotor) levert een stroompiek bij uitschakelen, omdat hij zijn stroom niet kwijt kan. Als je bij het inschakelen een denderend contact maakt kan dat ook gebeuren. De transformator kan zijn stroom wél kwijt als je eerst een of meerdere apparaten er op aansluit voordat je de transformator inschakelt. Probeer eens.

Het probleem ontstaat als de trafo (want dat is het) tijdens een (bijna) piek van de fase wordt ingeschakeld. De inductieve tegenspanning is dan nog niet op gang en de ohmse weerstandd zal heel laag zijn. Wat te doen. De simpeleoplossing is een NTC weerstand, als hij koud is , heeft hij een weerstand van zeg maar 5 Ohm en als hij heet is , zowat 0 ohm (hangt van type af) Te koop bij goede electronicazaak. PAS OP , in gebruik wordt deze weerstand zeer heet maar dat is de bedoeling, houd daar met montage rekening mee! Een nuldoorgangschakeling er tussen zetten. Veel electronische relais schakelen een gebruiker pas in als de spanning (zowat) nul is en loopt de trafo gelijk keurig in fase mee, geeft tegenspanning en er klapt niets door. Een stroomvertrager, in dat geval zet je een zware weerstand van ongeveer 5 Ohm IN serie met je primair en deze weerstand sluit je met een knopje na een paar tellen via een schakelaar kort. Klinkt oubollig maar ik bouwde vroeger zware versterkers met ringkern trafo's en laservoedingen. Die zette ik via die weerstand in twee stappen aan , werkte prima en is goedkoop. Dan heb je dus nodig, een weerstan 10-20 watt en een schakelaar aan /uit 16A 250VAC. Dus naar de elektronicawinkel en een deze adviezen opvolgen , de eerste is het gemakkelijkst maar misschien is de juiste NTC moeilijk te vinden maar de truc met de weerstand en schakelaar werk PRIMA, VERGEET ECHTER NOOIT DE WEERSTAND TE OVERBRUGGEN DOOR DE SCHAKELAAR NIET AAN TE ZETTEN na een paar tellen. De weerstand gaat anders voor flinke problemen zorgen.... On die reden bouwde ik de schakelaar onder de originele aan/uitschakelaar en zette de knop/hendel van de tweede schakelaar na twee tellen in dezelfde stand (hij overbrugde dan de weerstand, een foolproof systeem voor wie de truc kende.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100