Wie kan mij vertellen wat voor voorwerp dit is op de foto en wat de functie ervan is?

Ik kwam een voorwerp tegen in mijn schuur vandaag maar heb geen idee wat het is.
Het ziet eruit als gereedschap maar ik heb geen flauw idee.
Iemand ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Lijkt op een ouderwetse puntenslijper.

Het is een zwengel. Een zwengel, ook wel slinger genoemd, is een hefboom met handvat waarmee een ronddraaiende, een op- en neergaande of een heen- en weergaande beweging kan worden gemaakt. Deze beweging wordt mechanisch overgebracht naar een mechanisme dat moet bewegen.

Als je eraan draait, draait ie dan 1:1 of zit er ook nog een versnelling of vertraging op? Als 1:1 dan is mijn gok, dat het een school werkstuk is, voor bijvoorbeeld een MTS. Dit vooral vanwege de zware en grove uitvoering: maatwerk. Echter de kleine hendel lijkt niet logisch als je kijkt hoe zwaar de rest is uitgevoerd. Dan zou het dus op zich nergens voor zijn. Toegevoegd na 3 minuten: Ik zie op de 1e foto aan de linker kant een knop, het lijkt dat je daarmee een pin erin kan drukken, waarmee het mechanisme geblokkeerd wordt. Zie ik dat goed?

Kan het niet een soort vismolen(reel) zijn? Zo'n eentje die je rechtsstreeks aan de boot vast kan monteren......

Lijkt mij ook een werkstuk voor een metaalbewerkings opleiding , een haspel principe met tal van mogelijkheden , maar zonder functie .

Het doet mij denken aan een handlier, maar dan een tikkeltje ouderwets. Zo te zien kan je hem aan de muur of een tafel of wat dan ook schroeven. Een stuk staaldraad eraan en je kan er dingetjes mee ophijsen. Al is het draaihendeltje wel wat kort.

Bronnen:
https://www.google.nl/search?hl=nl&q=takel...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100