Hoe monteer ik een wandcontactdoos plus schakelaar?

De schakeling/schema (kleuren vóór 1970), daar kom ik wel uit, maar kan iemand mij uitleggen wat de handigste manier is van monteren: de draden zijn nogal stug en het is nogal een gedoe ze op de juiste plek te krijgen. Moet je de afzonderlijke onderdelen van het frame afhalen en monteren of moet je juist de boel aan elkaar laten zitten en die stugge draden er maar door wurmen? Voor het gemak zit de oude schakelaar precies andersom in elkaar (oud (rond ontwerp, porselein): frame over de onderdelen heen, nieuw (vierkant, plastic): onderdelen óp het frame).

Toegevoegd na 10 uur:
Bedankt voor de eerste reacties.

Zoals gezegd zijn mijn kleuren pre-70, dus rood, groen, zwart en grijs, maar dat gaat wel lukken.

Bij de eerste omslachtige poging (weinig ervaring) bleken achteraf (zo zei de Gamma) de originele gestripte delen inderdaad te kort; klemmetjes dus. Alles was dus inmiddels weer eraf en de oude doos teruggezet (zucht) en nu dus op naar de tweede poging. Stroom eraf is hier inderdaad echt noodzakelijk. Zie foto; onderste deel ('stopcontact') heb ik al 180 graden moeten draaien omdat anders de draden te kort waren (alleen de grijze (aarde) is lang genoeg). Bovenste deel (schakelaar) is dus al losgeschroefd van de plaat. Dus eerst schakelaar en stopcontact eraf, plaat vastschroeven (nadat je de draden erdoor gehaald hebt ), de draden aan de onderdelen onderdelen bevestigen en de hele handel eróp monteren, begrijp ik? Die zwarte draad (zat er al in) is hinderlijk weerbarstig.

Weet jij het antwoord?

/2500

Als ik je vraag goed begrijp: schroef de kap van de contactdoos af. Heb je een "grondplaat", dan eerst de draden door het gat van de grondplaat schuiven en de grondplaat op de lasdoos monteren. Heb je geen grondplaat dan de draden rechtstreeks op de nieuwe contactdoos monteren, zonder alles uitelkaar te halen. Zijn het schroefbevestigingen dan zal de montage op zich geen probleem zijn. Zijn het "knelbevestigingen", waarbij je de draad in een klem moet schuiven, zorg dan dat ze er diep genoeg in gaan, die wilen nogal makkelijk losschieten. Het makkelijkst doe je het met een punttang, daarmee kun je de draden eenvoudig in de gewenste richting en vorm buigen. Controleer voor je de kap weer monteert of de draden niet "in de weg" zitten: de kap moet soepel over de contactdoos vallen en vast te zetten zijn. Werk in ieder geval stroomloos (wellicht overbodig te melden, maar denk aan de veiligheid!). Toegevoegd na 7 minuten: Hier een voorbeeldfilmpje. Nogmaals: zorg dat de stroom van de kabels is.

Bronnen:
http://www.youtube.com/watch?v=xao6OktgGxY...

De kleuren zijn als volgt: aarding: geel/groen nulleider: blauw andere willekeurig maar meestal bruin voor de fase en zwart voor de wisseldraden maar dit is enkel voor het gemak en niet verplicht. Voor de montage ware het handiger om een fotootje of merk/type bij te voegen." Toegevoegd na 16 uur: Je hebt hier dus met opbouwmateriaal te maken. De draden moeten weldegelijk eerst aangesloten worden alvoren op de muur te bevestigen. Het stopkontakt draaien is geen probleem want het is er eentje met randaarding. Draden welke evt te kort zijn kan je beter verlengen met een lasdop of luchterklem. Succes.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100