Wat te doen als de wc niet meer doorspoelt door bevriezing?

Ik heb gisteren geconstateerd dat de wc niet meer doorspoelt. Dit komt waarschijnlijk door bevriezing. Het reservoir is ingebouwd in een muurtje. Wat moet ik nu doen om de wc weer werkend te maken?

Alvast bedankt!

Mvg,
Michael

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een straalkachel op de muur van het reservoir zetten zal deze ontdooien. Belangrijker dan de manier van ontdooien is waar je op moet letten tijdens het ontdooien... Check de watermeter regelmatig tijdens het ontdooien. Als deze (weer) gaat lopen, terwijl je geen waterkraan in gebruik hebt, dan is er ergens een lekkage. Het bevriezen heeft dan waarschijnlijk toch schade achtergelaten. Wanneer het reservoir van de wc zich weer vult na het ontdooien dan loopt de meter uiteraard. Na het vullen even kijken of de meter ècht niet loopt. Dit zou eventueel ook heel langzaam kunnen gebeuren, dus wees daar bedacht op. Kleine druppeltjes lekkage kunnen uiteindelijk ook een bende veroorzaken. Ga je de nacht in met de bevriezing (dus nog steeds geen water in het reservoir), draai dan de hoofdkraan van het water er voor de zekerheid vanaf. Dan voorkom je mogelijk een hoop ellende. Morgenochtend kun je dan zien of de boel ontdooit is en er geen lekkage is geweest. (Of er moet toevallig een kraantje zitten speciaal voor de toevoer van het toilet. Wellicht is degene die het toilet keurig ingebouwd heeft, zo slim geweest. Zou wel handig zijn...) ;-) Is de boel weer puik in orde? Zorg voor een antivriesverwarming. Er zijn van die kleine electrische verwarmingselementen te koop, die alleen aanslaan bij een (van te voren ingestelde) lage temperatuur. Maar eerst de boel maar weer werkende krijgen. Veel succes ermee! En * fingers crossed*...

Als het door bevriezing komt is (strooi)zout de beste oplossing. Eventueel kan je ook gootsteenontstopper gebruiken (is bij alle supermarkten verkrijgbaar).

de ruimte verwarmen, eventueel een straalkacheltje plaatsen

Een (ventilator) kachel lijkt me de enige oplossing, Kan wel even duren. Hopelijk is hij niet kapotgevroren. Dan wordt het alsnog hakken.

Let op, een inbouw reservoir dat bevroren is, kan na het ontdooien gaan lekken. het reservoir zelf is van kunststof en bevroren water zet uit en kan dus scheuren veroorzaken in het kunststof. Tevens kan de aanvoerleiding bevroren zijn, als die bevroren is geweest dan is de kans super groot dat je lekkage krijgt. Wees hier op verdacht als je het gaat ontdooien. Remedie: Plaats een verwarmingselement/straalkachel/radiator in de wc ruimte zodat het niet kan gebeuren.

Het probleem kan zich meters verwijderd van de WC pot voordoen, waarschijnlijk op een plaats waar de leiding langs een buitenmuur loopt. Als je die plek op kunt sporen ga daar dan met een föhn die leiding verwarmen, maar gebruik nooit open vuur. Kom je er niet achter, dan moet de loodgieter uitkomst bieden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100