verbruikt een 35 watt laagspanningslamp (12 v halogeen) minder dan een 35 watt 240 v halogeen lamp?

ik heb een serie (6x) 12 v / 35 watt halogeenlampjes gemonteerd (met een trafo) en ben benieuwd of het verbruik hiervan lager uitvalt dan 6x een 35 watt halogeenlamp op 240 volt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het verbruik zal juist iets hoger uitvallen, de trafo geeft een beetje vermogensverlies omdat die nooit een rendement van 100% zal hebben. Er van uitgaand dat het vermogen van alle halogeenlampen inderdaad exact 35W zijn.

Het verbruik zal hetzelfde zijn, het vermogen is immers gelijk en het aantal lampjes ook. Het vermogen geeft aan hoeveel joule (energie) er per seconde wordt gebruikt, en is het product van de spanning en de stroomsterkte. De 240V lamp zal dus een lagere stroomsterkte hebben, maar compenseert dat doordat de elektronen meer energie 'meedragen'.

Het verbruik van uw 12V 35W zal +/- 1,11 maal hoger liggen omdat dergelijke transformatoren een rendement van +/- 90% halen.

op het lichtnet iets goedkoper omdat wanneer de lampjes uitgeschakeld zijn altijd nog de trafo in het circuit ook onbelast toch energie gebruikt.dit alleen waneer de schakelaar niet de trafo uitschakelt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100