Waarom moet ik zo vaak water van de centrale verwarming bijvullen?

Als ik het water in mijn combiketel heb aangevuld tot 2,5 bar, dan staat de meter binnen een week weer tussen 1 en 1,5 bar. Dan vul ik weer de ketel tot 2,5 en zo gaat het nu al maanden. Ik zie nergens een vorm van lekkage in het systeem. Waar blijft dat water en waarom moet ik het iedere keer weer bijvullen om de druk op peil te houden?

Toegevoegd na 1 minuut:
De ketel staat op zolder.

Toegevoegd na 5 dagen:
Allemaal hartelijk bedankt voor het meedenken. Vanmiddag is een monteur geweest en binnen een half uurtje had hij al een nieuw expansievat geplaatst. Was eigenlijk maar een kleine reparatie en de huurbaas betaalt het voor mij :-)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De kans is heel groot dat het expansievat dan vervangen moet worden. Een verwarmingsmonteur kan snel zien (of beter gezegd horen) of dat ding aan vervanging toe is, door er even op te tikken. Ik herken het probleem, en bij mij waren alle bijvulproblemen na vervanging van het expansievat opgelost. Het zal je zo'n 100 Euro kosten, maar dan kun je er weer jaren tegen, zonder wekelijks bijvullen. Succes!

Buiten het expansievat kan ook de geiser intern lek zijn. Het water verdwijnt dan in de vorm van damp gewoon via de schoorsteen naar buiten. Dit heb ik nl. zelf gehad. Kwamen we pas na jaren achter. Scheen ook een (zwakke)eigenschap te zijn van het type combiketel dat we hadden.

de combiketel is lek, dus weg ermee ! (:

Je kan een klein lek hebben, wat je niet ziet. Het water verdampt dan snel. Moet je in de zomer ook altijd bijvullen? Zo ja, is de lekkage elders en zal je een specialist moeten roepen.

Wij hebben dit thuis ook gehad, en je kunt absoluut niet doorgaan met het vullen van de centrale verwarming want dan heb je ontploffingsgevaar. Het is verstandig om toch een specialist in te schakelen.

Als de ketel op zolder staat is 2,5 bar waarschijnlijk te veel. Ik denk dat 1,5 a 1,8 bar genoeg is, maar ik weet niet welke ketel je hebt. Boven de 2bar is voor als de ketel in de kelder staat en dan is meer dan 2 bar ook al veel. Grootste kans is het expansievat. Daarna een lekkage in het systeem, dus ergens een lekkende kraan of koppeling. (weet je zeker dat je alles kan zien, zitten er geen leiding in de kruipruimte of achter wandjes) Ook kan er een lek in de ketel zelf zitten. Toegevoegd na 20 uur: Op je vraag waar het water blijft. Bij lekkage loopt het natuurlijk ergens weg. Bij een defect expansievat, loopt het weg via het overloopventiel en de afvoer die bij de cv-ketel zit.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100