Kun je gips zonder risico harder laten drogen op een warmtebron?

Bijvoorbeeld op de verwarming. Of gaat het dan te hard?

Toegevoegd na 2 minuten:
Ik ben een beetje bang dat het dan brokkelig wordt ofzo.

Toegevoegd na 1 uur:
Misschien had ik moeten zeggen: sneller laten drogen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er mag geen water onttrokken worden aan het gips, dus is drogen niet van toepassing maar dient men het te laten uitharden. Zou men het water onttrekken aan het gips zou de hoeveelheid weer afnemen en niet meer in de mal passen. De proef op de som is makkelijk te nemen, maak in een maatbeker een gietpapje, je zult zien dat zodra je er water aantoevoegt het volume toeneemt en zodra je het gegoten hebt het volume niet afneemt.

Ja, kan maar altijd geleidelijk aan doen. Dus niet in een heteluchtoven op 220 graden meteen je maaksel erin doen, dan knalt het uitelkaar. Het uitharden van gips is eigenlijk niets meer dan het verdampen van het water, als dit water heel snel verdwijnt, verdwijnt ook de hechting onderling in het gips. Gebruik ook geen f"ohn of verfbrander, dan "verwaai" je het oppervlak. Maar je kunt het rustig in een niet-voorverwarmde oven doen of op de verwarming zetten.

Waarom zou je gips verwarmen? Het gips wat jij gebruikt is een hemihydraat en neemt onder toevoeging van water weer kristalwater op waarbij warmte vrijkomt. Het hard dus van zelf uit en het droogt daarbij ook. Extra warmtetoevoer leidt tot scheuren.

Metselspecie kan je sneller laten drogen,door er soda door te mengen. Of dat ook voor gips opgaat weet ik niet,maar van proberen is het gekomen zegt men dan. Succes

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100