elektrische oven aansluiten?

Ik heb een elektrische oven met daarboven elektrische platen(keramisch)gekocht en moet dit aansluiten .Er komen uit de Invoer(zonder stopkontakt want die heb ik aangeschaft en het is kracht stroom 3bruin ,blauw en geel/groen.Maar uit mijn oven komt 2x zwart 1x bruin 1xblauw 1x geel?groen.
Ze hebben me gewaarschuwd om de juiste aansluiting te doen.Maar volgens mij is 3x bruin gewoon aan te sluiten op 2x zw. +1x bruin.Ik heb wel 3 stoppen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zonder enige vorm van verantwoordelijkheid op me te nemen, durf ik wel te zeggen dat je redenatie klopt. Dit moet trouwens zeer makkelijk op te maken zijn uit de aansluitinstructies van je oven. (eventueel staat dit op een sticker achter op de oven) Maar ben je van plan het rechtstreeks aan te sluiten? Het is wel de bedoeling dat je dat netjes met een perilex stekker en contact doet. De reden dat je 1x bruin en 2x zwart hebt is dat je het ook kan uitsluiten op 230V. (meestal op 2x 230V) Dan is het wel belangrijk hoe je bruin en zwart aansluit.

Nee! Niet klooien met krachtstroom! de zwarte bekabeling is schakeldraad en als je pech hebt schakel je twee fasen kort. Raadpleeg even een monteur (bv van de winkel) of overleg met de energiemaatschappij of regel even een installatiebedrijf. Echt, het is het niet waard.

als je het verkeerd aansluit is de kans groot dat keramische platen kapot gaan . Laat dit door een vakman doen. Ga gewoon naar een installatie winkel voor elektro en laat dit door hun verzorgen. Dan weet ik zeker dat je er lang plezier van zult hebben. Want dit zelf doen is erg gevaarlijk. Toegevoegd na 1 minuut: Als de keramische platen kapot gaan kun je ze weg gooien. Eeuwig zonde.

Dit moet je laten doen door een electricien. Vaak moet er in de oven zelf ook nog iets worden aangepast om de boel aangesloten te krijgen. Ik heb ongeveer dezelfde combinatie en daar zijn twee electriciens een halve dag zoet mee geweest. De stroomkabel is zo dik als een tuinslang. Er moest ook een aparte groep voor worden aangelegd en een speciaal perilex stopkontakt.

wat jij denkt is goed,de blauwe draad is de nul en geelgroen de aardedraad.de andere drie zijn de fasen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100