Staan telefoonkabels onder stroom?

Toegevoegd na 1 minuut:
Ik bedoel: kun je de kabel zonder problemen doorknippen als je 'm wilt weghalen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Er staat niet echt stroom op maar je voelt wel een licht schokje als je hem door zou knippen en de stekker zit in het stopcontact.

Bronnen:
Eigen ervaring

Normale telefoonlijnen voeren een negatieve gelijkspanning van ongeveer 40 - 50 volt ten opzichte van elkaar en ten opzichte van aarde. Als je de telefoon van de haak neemt dan zakt de spanning tot de helft. De belspanning van de telefoonlijn kan zelfs waarden van 100V (25Hz) wisselspanning bereiken. Op ISDN-lijnen staat geen belspanning, maar de gelijkspanning is nog iets hoger dan een ouderwetse telefoonlijn. Als je de draden van een telefoonlijn vasthoudt en ook contact met de aarde hebt dan kun je, zeker als er toevallig net gebeld wordt, een stevige optater verwachten. Toegevoegd na 1 minuut: Ik heb jaren geleden zelf nogal wat ervaring opgedaan door zelf een telefooncentrale te knutselen voor het studentenhuis waar ik woonde.

Bij de oude analoge telefoon staat de kabel onder spanning. Laagspanning welte verstaan. Dit zal je amper voelen als je het aanraakt. Omdat het laagspanning is zal er weinig tot geen stroom lopen. Bijgevoegde link geeft veel info als je geinteresseerd bent in de vraag waarom de kabel onder spanning staat. http://nl.wikipedia.org/wiki/POTS

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100