In welke richting moet je je laminaat leggen!??

Weet jij het antwoord?

/2500

In de lengte als je je kamer langer wilt laten lijken en in de breedte als je de kamer breder wilt laten lijken. Doorgaans wordt laminaat in de lengte gelegd omdat het in de meeste gevallen het mooist oogt.

Als je binnenkomt en het ligt in de lengte, dan lijkt je kamer ruimer. Ik zou het in de lengte leggen.

Naast in de lengte of breedte kan je ook nog kijken naar de lichtinval. Ideaal is om het met de lichtinval mee te leggen. Zo zie je eventuele naden het minst doordat je geen last hebt van schaduwen, maar het is ook omdat het gewoon mooier oogt.

Als je het zou willen kun er zelfs een motief in verwerken. Wel moeilijk maar het is te doen. Toegevoegd na 2 minuten: Ik welke richting je het wil leggen bepaal je natuurlijk zelf. Leg eerst eens een aantal planken neer en bepaal dan de richting die je zelf het mooist vind.

Dat mag je helemaal zelf weten! Je zou het ook diagonaal kunnen leggen.

Hangt van de situatie af. In een discussie vooraf met een professional zei hij dat het in de lengte van de kamer moest liggen. We vonden echter dat wij het in de breedte wilde leggen (de kamer is bijna vierkant, maar het laminaat loopt door naar de gang). Het ligt dus nu in de breedte en in de kamer, doorlopend in de breedte in de gang met een mooi regelmatig 'verband' in de planken. Achteraf moest de professional toegeven dat dit mooier de mooiste oplossing was.

In die richting waarvan jij vindt, dat het het mooist staat.

De meeste leggers willen het liever in de lengte omdat dat werk scheelt. (minder snijden) Maar in de breedte is vaak mooier en kan meer rust geven. Het ligt aan veel factoren. De vorm van de kamer, de indeling van de meubels, de ramen en deuren. Maar ook aan het laminaat zelf. Heeft het vellingkantjes of niet? Noesten? Is de kamer ruim en kun je wel wat onrust aan, dan is met vellingkantjes in de breedte gelegd mooi. Heb je een kleine kamer dan zou ik kiezen voor een rustige vloer: licht, geen noesten, weinig tekening en brede planken. Of je het in de lengte of breedte legt hangt nog af aan de hoeveelheid meubels en de vorm van de kamer. Als interieurontwerpster maak ik voor mijn klanten een plan waarin alles met elkaar in evenwicht is. De vloer is daarbij heel belangrijk. Maar ook de sfeer die je wil bereiken. Daarvoor is een moodboard heel handig. Misschien heb je interesse in een workshop? volgende week vrijdag geef ik er een in Houten, regio Utrecht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100