Hoe bevestig je iets in een broze muur?

Ik wil een luidspreker aan de muur hangen. De muur is echter erg oud en zacht. Als je een gat boort van 6mm, kun je hier eenvoudig een 8mm plug instoppen. De luidspreker weegt zo'n 3 kilo.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Spuit bruislijm, ook wel constructielijm in het gat en druk de plug erin. Hard laten worden en de volgende dag de uit het gat gebruiste lijm afsnijden. Je hebt nu een gat waar je een schroef in kan draaien die wel 30 kg kan dragen.

Gebruik een goede plug bv. een keilbout. Toegevoegd na 32 seconden: Dat houdt makkelijk 3 kg.

Als er een plug van 8 mm in moet dan boor je eerst even voor met boor 4 of 5 mm en dan van 8. Maar als je het gat dat heb dan doe je de plug er een klein stukje in samen met de schroef en dan geef je hem een klein tikje tot hij er helemaal in zit.( voorzichtig muur is bros)

Sommige mensen adviseren een keilbout, ik heb ook muren van vogelkak en gedroogd gras en mijn persoonlijke ervaring is dat bij zware dingen de keilbout de muur alleen maar verder aan gort helpt. De tip van de wokkelplug vind ik de beste en wat ik ook wel doe op plekken die niet al te zichtbaar zijn, is een gat door de hele muur heen boren en werken met bouten, ringen en moeren of een complete draadeind met moren en ringen aan beide zijden. Toegevoegd na 1 minuut: Bruislijm zal overigens ook een hele goede zijn...heb ik nooit geprobeerd (heb het geduld niet).

Heel simpel, Hilti de specialist op dit gebied. Een chemisch anker of een spuitanker. Een chemisch anker vermengt zich met de losse omgeving. Jack

Dit probleem komt vaker voor in de oude huizen. Er zijn een paar oplossingen voor, maar deze zijn voor elke situatie anders. Vaak adviseren wij om eerst een schroef 'koud' in de muur te draaien. gebruik hiervoor een iets langere als normaal. Nu kunt u kijken of dit afdoende is om een luidspreker op te hangen. Door een schroef koud in de muur te draaien (dus zonder plug) heeft de spoed van de schroef een stevige grip op het steen. DIt word ook vaak gedaan in betonblokken muren. Natuurlijk is het afhankelijk van wat er na met het object gebeurt. Trilt of beweegt deze hevig dan zal de schroef eerder los gaan. Dus in u situatie kan deze schroef op den duur losgaan, dit is afhankelijk van de trilling van de speaker en het geluidsvolume dat u graag hanteert. Een andere oplossing zijn de toggler alligator pluggen. Wij noemen deze vaak de plumpuddingmuurpluggen. Deze pluggen zijn gemaakt van nylon, nylon is een product dat niet snel scheurt of breekt en daarom dus uitermate geschikt voor pluggen. (tip: koop nooit plastic pluggen voor welk doel einde dan ook) Doordat deze pluggen als een weerhaak werken in de muur (de achter kant zet uit terwijl de voorkant de maat van het gat aanhoud.) en een extreme uitzetting hebben kunnen ze zich goed vast nestellen in zachtere muren. Deze pluggen zijn voor bijna alle muren geschikt BEHALVE betonnen muren. Bij gebruik in betonnen muren zal de kop van de schroef afbreken omdat de plug niet meer kan uit zetten (beton is nogal hard) zal de schroef op het slapste punt breken (net onder de kop). Voor een link naar deze plug zie onder.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100