Waarom worden voor centrale verwarming geen koperen maar stalen buizen gebruikt?

Ik heb al een aantal malen een stuk buis moeten vervangen omdat de boel doorgeroest was ten gevolge van een lang verborgen gebleven lek, zonder uitzondering bij een knelfitting. Daar heb ik bij de koperen waterleiding nog nooit last van gehad.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

CV is een gesloten systeem, en als je goed ontlucht, roest het niet van binnenuit... Aan de buitenzijde is staal beter te schilderen dan koper, en bovendien veel steviger en goedkoper... en de radiatoren zijn immers ook van staal... Als je daar koperen leidingen aan zou zetten, krijg je problemen met verschillende uitzetting en corrosie tussen het edelere koper en het staal...gevolg: lekkage... (als je ook de radiatoren van koper zou willen maken, is dat onbetaalbaar).

In mijn jonge jaren heb ik er een paar als leerling CV monteur gewerkt, Kees maar ik heb nog nooit koperen CV leidingen gezien. Kwestie van centjes denk ik. Ook de knelkoppelingen waren toen nog niet aan de orde. Zelf schroefdraad maken op de ijzeren pijp een dot hennepo er om heen met rode pasta( de naam weet ik niet meer) en nooit meer lekkage!

Koperen buizen zijn te duur kees. Dat is iets van vroeger, toen werd er meer op kwaliteit gelet en minder op de centen. Helaas zijn tegenwoordig de buizen vervangen door stalen, hoewel het natuurlijk mogelijk is om zelf de buizen te vervangen door koperen (hebben wij wel gedaan)

Inderdaad is het de prijs. Vervang doorgeroeste leiding met voorkeur in koperenleiding. Je moet wel rekening houden met iets meer uitzetting van de leidingen. Je kan deze leiding solderen of met klemfitting monteren. Ook is klemfitting te gebruiken van ijzeren- naar koperen leiding.

Da's eigenlijk heel logisch: koper wordt onder je kont vandaan gejat!!! ;-0

De hoofdreden is waarschijnlijk het verschil in prijs en kleurstelling.

de hoofd reden is inderdaad de prijs zoals alle boven genoemde antwoorden. Men kon voor dit gebeuren gemakkelijk de goedkoperen ijzeren buizen gebruiken omdat het hier niet om een drinkwater systeem ging. de gemiddelde levensduur van een cv installatie met stalen buizen lag minimaal op 25 jaar. leuk ook dat wij voor het woorden 'niet duur' ook wel het woord goed-KOPER gebruiken, terwijl koper een van de duurdere metalen is.

Omdat de dieven anders straks je CV ook nog gaan stelen, omdat de koperprijs zo hoog is! :D Waarschijnlijk inderdaad voor de prijs en het isoleert een stuk minder, omdat het een veel betere geleider is. Hierdoor zal je ook meer warmte verliezen. In principe als de CV op tijd wordt ontlucht, kan de binnenkant niet / nauwelijks gaan roesten.

nog 1 nadeel koper zweet door

de prijs van koper maakt het te duur. in moderne cv systemen is het 'buis in buis' welke in de cement dekvloer ligt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100