Wat is de functie van een metaaldraad van toiletruimte naar badkamer en terug?

In het plafond in het toilet zit een soort metalen kroonsteen, hieraan vast zit een dikke metalen draad. Deze gaat (door een pvc pijpje) door de muur en komt uit in de badkamer, hier gaat hij langs alle wanden waarbij hij halverwege ook is aangesloten op de afvoer van de wastafel en verderop ook nog eens dmv zo'n metalen kroonsteen aan de verwarming. Hierna gaat hij weer terug de muur door naar het toilet en weer terug naar de metalen kroonsteen aan het plafond. Ik vermoed dat dit iets te maken zal hebben met het afvoeren van elektriciteit, maar zeker weet ik het niet.
Ik heb dit nog nooit eerder ergens gezien.
Wat is dit? Waarom is dit? Kan ik ik dit zomaar weghalen?

Toegevoegd na 2 dagen:
Heb ook eens nagevraagd bij bouwmarkten en klusbedrijven. Meningen zijn verdeeld. Over het algemeen was de opmerking "nee draad is niet nodig" -goed geaarde aansluitingen doen het werk al en cv-installatie die kapot gaat zal igv lekstroom zorgen dat de stop doorslaat.

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit betreft een aarddraad. Heeft o.a. als doel de diverse (sanitaire) componenten te beschermen tegen corrosie. En natuurlijk ter beveiliging van elektrische apparaten....

Dit is een aardedraad. De draad kun je beter niet verwijderen. Je kunt hem wel testen: met een multimeter of een fitting met een gloeilamp er in en twee stroomdraden. 1 draad in het in het stopcontact en 1 draad op de aadedraad. De lamp moet nu half gaan branden. (Zorg ervoor dat je zelf niet onder stroom komt te staan!)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100