Waarom maakt men kledij in wat afwijkende maten niet in dezelfde modellen dan die van standaardmaten?

Net reclame gekregen van schoenen voor mijn "moeilijke" voeten. Dacht terug aan de uitverkoop in de schoenenfabriek hier: roze plushen laarzen met gouden stiksel en naaldhakken, fluwelen halfhoge enkellaarsjes met sierlijke boord, een schoen met een kleine hak in de vorm van een paddenstoel, schoenen met roosjes in relief, helemaal mijn ding.. maar te smal en/of te hoge hak. En voor mijn voeten: aanbod 99% de typische plompe "gezondheidsschoen" in bruin/beige/zwart à la Birkenstock, Mephisto, Wildling... Gabor een voorzichtige toets zilver en goud. Maar niks extravagants.
Men kan toch ook plattere maar bredere fluwelen enkellaarsjes maken bv of plattere bredere roze plushen laarzen enz... ? En paddenstoelen en roosjes kunnen toch ook op een bredere schoen? Gelukkig is dit in kledij wel wat aan het evolueren, doordat gewone winkels nu soms ook grotere maten aanbieden in hun gewone collectie (ik bedoel dus niet die "aangepaste modellen" in de afdeling "mode voor een maatje meer" of zoiets). Al bleek bv een bikersvest vinden in maat 54 voor een vriendin toch nog best een zoektocht.
Men kan toch ook bv roze plushen laarzen maken waar steunzolen in passen (en dan met een kleine hak ipv naaldhak natuurlijk)?
Oké, een beetje aanpassing moet dan wel. En er is wellicht ook minder afname van maten die wat groter, breder of weet ik veel wat zijn. En meer grondstof. Dat maakt het misschien ietsje duurder, maar ik denk dat vele mensen dat met plezier zullen betalen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Er wordt veel meer geproduceerd voor standaard maten. (Dat levert nu eenmaal meer geld op.) Daardoor is er veel meer keuze in die groep en is de kans veel groter dat de perfect mooie schoen erbij zit veel groter. Aan de andere kant de keuze bij afwijkende maten veel kleiner. U moet dus veel meer moeite doen om een mooie schoen te vinden. Het is dus niet zo dat een fabrikant expres een minder mooie schoen maakt. Maar het is een kwestie van kansberekening. En de kans dat u een mooie schoen naar uw smaak treft is in de afwijkende maat nu eenmaal kleiner.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100