Zijn apothekersproducten beter dan de producten in de supermarkt?

Ik weet niet hoe de apotheken in Nederland zijn, maar de apotheken in België zijn meestal klein, ogen luxueus en duur uit. De sfeer is rustgevend en het is daar erg proper. Nu vraag ik me af wat de reden is dat de producten in de apotheek véél duurder zijn dan gewone producten in de supermarkt. Laten we er een voorbeeld bij nemen. Micellair water is in de gewone supermarkt veel goedkoper dan een flesje micellair water in een apotheek. Wat zit daarin dat het veel duurder maakt? Is het een rechtvaardige prijs of willen die speciale producten duurder lijken dan ze zijn? Met andere woorden, mensen dénken dat die producten beter zijn.

Toen ik vroeg wat het verschil is daartussen, zei de apotheekster dat er thermaal water inzat. Dat het water rustgevend is voor de huid, dus op die manier specialer. Maar zijn de producten van de apotheek wél speciaal genoeg om zo'n prijs te hebben?

Voorbeelden van producten die zowel in de supermarkt als in de apotheek te vinden zijn: lippenbalsem, tandpasta, verzorgingsproducten, ...

Zou ik niet beter een flesje micellair water in de supermarkt kopen?

Bedankt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een hogere prijs voor hetzelfde product wil niet zeggen dan apothekersproducten dan ook beter zijn dan de producten in de supermarkt. De verkoopprijs wordt maar ten dele bepaald door de kostprijs van het product. Eigenlijk geef je zelf al een deel van het antwoord: apotheken zijn kleiner en ogen luxueuzer. Dat geeft een heel ander kostenplaatje dan een grote, eenvoudige supermarkt met een hoge omloopsnelheid en efficiënte logistiek. De kosten van o.a. gebouw en personeel moeten ook verwerkt worden in de verkoopprijs. Of je beter in de supermarkt dan bij de apotheek zou kopen is niet direct te zeggen. Als je goedkoper uit wilt zijn waarschijnlijk wel. Als prettiger winkelt bij een kleine luxueuze apotheek, behoefte hebt aan advies en bereid bent daar iets meer voor te betalen waarschijnlijk niet. Aankoopbeslissingen van consumenten gebeuren niet alleen op basis van prijs en daarom is er nog steeds variatie in het soort winkels en de prijzen van producten.

Over het algemeen zijn middelen bij drogisterijen en supermarkten goedkoper. Maar deze verkopen meestal alleen vrij algemene geneesmiddelen voor de meest voorkomende kwaaltjes (en waantjes). Een apotheek mag echter ook medicijnen op recept verstrekken. Bovendien weten ze meestal meer over het middel, hoe het te gebruiken en over alternatieven. Dus een paracetamolletje van 250mg of 500mg is bij de apotheek en bij een drogisterij hetzelfde, maar als je een sterkere pijnstiller wilt moet je naar de apotheek.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100