Iemand gaf mij teveel wisselgeld, maar ik heb er niets van gezegd, is dat diefstal?

Ik ging iets kopen in de snackbar. De man achter de kassa gaf mij teveel wisselgeld (50 cent ofzo). Ik dacht ik houd het lekker zelf, het zijn schuld als hij teveel geeft. Niet dat ik me nu schuldig voel maar is dat eigenlijk diefstal? Ben benieuwd

Weet jij het antwoord?

/2500

Bij diefstal moet er juridisch gezien sprake zijn van opzet bij degene die de diefstal pleegt. Bij jou was er -daar ga ik van uit- geen opzet. Er is dus in eerste instantie geen sprake van diefstal, maar direct na ontvangst en de ontdekking teruggeven van het te veel ontvangen geld is wel beleefd. Mogelijk is er in tweede instantie juridisch gezien sprake van verduistering, maar de kans dat je voor een bedrag van € 0,50 vervolgd zal worden, is nihil.

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0001854/Twee...
http://wetten.overheid.nl/BWBR0001854/Twee...

Het is geen diefstal, maar een foutieve betaling. Vergelijkbaar met iemand die foutief geld op jouw rekening overmaakt. De winkelier heeft dus het recht het te veel betaalde terug te vorderen, maar in tegenstelling tot een bankrekening is het moeilijker nog te weten bij wie hij teveel heeft teruggegeven. Diefstal kan het niet zijn, want er is geen opzet in het spel.

Ja, dat is diefstal. Hoe het formeel/juridisch zit weet ik niet, want dan krijg je van "paragraaf 3-vierde lid-sub d"-formuleringen, maar een gewoon mens noemt het diefstal als je geld achterover drukt dat niet van jou is. En dat deed je.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100