Als iedereen bij multiple choice moet gokken, wordt ieder antwoord dan even vaak gekozen?

Misschien is daar ooit wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, met een vraag waarop het juiste antwoord niet te geven was, omdat bijvoorbeeld het onderwerp van de vraag gewoonweg niet bestond. Ik ga er daarbij van uit dat de antwoorden gelijkwaardig zijn. Je zou verwachten dat ieder antwoord dan even vaak wordt gekozen, maar is dat wel zo?
. . .

Toegevoegd op 26 april 2021 22:45: omschrijving

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee. De eerste en laatste optie zullen het minst gekozen worden. Dit heeft te maken met de ‘extreme bias’: mensen mijden graag uitersten en kiezen liever een veilige middenweg. Vandaar dat men vaker B of C zal kiezen bij een vierkeuzevraag. Vooral als de opties in een oplopende volgorde staan: van weinig/laag naar veel/hoog.

Toegevoegd op 27 april 2021 10:46: tekst
Bronnen:
https://www.quora.com/On-a-multiple-choice...
https://www.interaction-design.org/literat...

JA, dat is een kwestie van statistiek. Als iedereen willekeurig antwoord geeft (dus random) zal dat gelijk over alles verdeeld zijn. Ik ga er hier dus vanuit, dat jij bedoelt dat niemand gestuurd wordt door enige kennis van het gevraagde.

Het woord "antwoord" kan tweeledig worden opgevat, vandaar dat ik ook op beide een antwoord zal geven. Letterantwoord = A,B,C,D Resultaatantwoord = Hond, Kat, ... Je zegt dat je verwacht dat als de antwoorden gelijkwaardig gekozen zijn je een gelijke distributie verwacht van die antwoorden. Voor de resultaatantwoorden zou dat zeker ook mijn verwachting zijn. ANTWOORD: Nee voor letterantwoorden niet. Mensen lijken, ook in grote groepen, niet random antwoord te geven op letters in MC-tests, ze lijken een gedeelde voorkeur te hebben Bron1 "both test makers and test takers are known to have a bias toplace the answer in the middle options, like “C”(Attali & Bar‐Hillel,2003; Clark, 1956; Fagley, 1987)." vertaling: het is bekend dat testopzetters en testafnemers een voorkeur hebben om een middelste antwoord te kiezen, zoals "C". (Eind antwoord voor Antoni, die letterantwoorden zegt te bedoelen in de reacties) -Enkelvoudig gerandomiseerd Een reactie hierop kan zijn dat testnemers nog meer B/C gaan kiezen als strategie. Als reactie daar weer op zijn testopzetters hun tests gaan randomiseren. Ze maken dan van hun test welke misschien teveel B/C bevat een enkelvoudige gerandomiseerde test. B/C-kiezers krijgen zo niet een beter cijfer. Die voorkeur voor B/C werkt ook bij dit type tests exact door in de resultaatantwoorden. Dus ook daarmee krijg je niet de even distributie van resultaatantwoorden die we verwachten. -Viervoudig ALTERNEREN Echter er is een methode die gekozen kan worden die de lettervoorkeur van geen invloed laat zijn op de resultaatantwoorden. Bij een 4-keuze MCtest, zou je dan dus 4 alternatieve tests moeten schrijven en uitdelen aan de deelnemers, waarbij je voor elk resultaatantwoord steeds een ander letterantwoord geeft. VRAAG: Wordt ieder Resultaatantwoord dan even vaak gekozen? Ja. Als de testopzetter viervoudig alterneert dan valt het effect van strategieën of voorkeuren voor letterantwoorden weg. Die voorkeur voor B/C is dan nog wel meetbaar, maar het is dus niet meer zichtbaar in de resultaatantwoorden. Als dan de antwoorden zelf "gelijkwaardig" zijn, kom je dan dus op de verwachte even distributie uit; 25/25/25/25 voor hond/kat/hamster/konijn. Zelfs als zou de hele klas C gekozen hebben. Die distributie van resultaatantwoorden is dan dus net al zouden mensen random kiezen (met een dobbelsteen bijvoorbeeld) op het moment dat ze het antwoord niet weten.

Bronnen:
https://www.researchgate.net/publication/3...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100