Wie heeft links of uitleg over de wiskunde achter bijvoorbeeld een studiekeuzecheck of politieke voorkeur test?

Het gaat dus om de wiskunde achter testjes. Je hebt soms van die simpele zoals bij de uitkomst je punten per vraag optellen en dan als uitslag minder dan 5 punten; je bent dit. tussen de 5 en 10 punten; je bent dat en boven de tien punten; je bent dat. Maar wat is de wiskunde achter grotere tests? wie heeft hier een document van of een link etc?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit is echt geen hogere wiskunde hoor ! Je stelt een aantal vragen en aan die vragen hang je per categorie een gewicht. (Geen kilo's maar een factor hoe zwaar je een dergelijk antwoord mee laat tellen) Zo zal een vraag over het milieu voor een partij als Groen Links meer mee tellen dan voor b.v. de VVD. Aan het antwoord hang je dan meer gewicht voor de 'categorie' Groen Links en wat minder voor de VVD. Zo stel je voor alle antwoorden gewichten op, stelt de vragen en telt de punten per categorie op. Die laat je dan mooi in een staafdiagrammetje zien en je hebt je uitslag. Wanneer je het heel zuiver speelt kun je alle vragen wellicht 100% neutraal houden. In dat geval hoef je geen gewichten toe te kennen aan de antwoorden.

Als het om een meerkeuzetest gaat, is het heel simpel Als de vraag over het milieu gaat en de opties zijn: "Hoeveel geld moet er naar milieu?" 10 miljoen naar milieu (GL+5, PVV-2) 0 naar milieu(GL+1, PVV+3) 10 miljoen af van milieu(GL-4,PVV+5) Ik heb het voorbeeld nu met maar een vraag gedaan en maar twee partijen, maar dat is natuurlijk iets ingewikkelder. Dit is slechts een voorbeeld en men moet hier niet letterlijk aan vast blijven houden. In werkelijkheid is het heel wat anders. Zo wordt bij elk antwoord de punten voor een partij bij elkaar opgeteld, en wie de meeste punten heeft, heeft de meeste overeenstemming met jouw keuze

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100