(3y-1)(5y-1)-8(ykwadraat-y) wie wil en kan mij a.u.b. stap voor stap uitleggen hoe ik dit moet uitrekenen?

Toegevoegd na 13 minuten:
volgens antwoordenboek
7 y kwadraat +1

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het eerste deel: (3y-1)(5y-1) = (3y)(5y-1) -(1)(5y-1) = 15 y^2 -3y - 5y+1 = 15y^2 -8y +1 Tweede deel: 8(y^2-y) = 8y^2 - 8y Samen: ( 15y^2 -8y +1 ) - ( 8y^2 - 8y ) = 15y^2 -8y +1 - 8y^2 + 8y 15y^2-8y^2 = 7y^2 -8y+8y = 0 +1 = +1 Opgeteld: 7y^2 + 0 + 1 = 7y^2 + 1

stap 1 ) uitwerken van het eerste deel (3y-1)* (5y-1) Hier staat eigenlijk : 3y * (5y -1 ) - 1* (5y -1) = (3y * 5y) + (3y * -1) - ( 1 * 5y) - ( 1* -1) = 15 y ^2 - 3y -5y +1 (bij de laatste term gebruik ik dat -1* -1= 1) = 15y ^2 -8y +1 2) uitwerken 2e deel : 8 (y^2 -y) = 8 y^2 -8y 3) Aftrekken 2e deel van 1e deel: (15y ^2 -8y +1 ) - (8 y^2 -8y ) = (15y^2- 8 y^2 ) - 8y - (-8y) +1 = 7 y ^2 -8y +8y +1 = 7 y ^2 +1

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100