Hoe groot moet een taart zijn als je er 78 kaarsjes op kwijt wilt?

Ik vermoed dat mijn springvorm met een doorsnee van 25 cm een te kleine taart oplevert om er 78 kaarsjes op te kunnen plaatsen.

Hoe groot zou de springvorm moeten zijn (of kan ik beter een bakplaat nemen) en hoe kan ik dat uitrekenen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je 7 rijtjes van 11 kaarsjes maakt, heb je zeker een (rechthoekige) taart van 30x40 cm nodig. Dat ene kaarsje raak je dan nog wel ergens kwijt. Ik zou dan wel gaan voor een chocolade/caramel taart aangevuld met een flinke kwak advocaat.

Ik denk dat je ze minstens 3 cm uit elkaar moet zetten om veilig te zijn (en je kunt ook kaarsvet in je taart krijgen dus ik zou gewoon drie taarten bakken maar goed) en om dat te verkrijgen moet je een taart van ongeveer 25 x 25 hebben. Dan kun je dus vier kaarsjes op de hoeken zetten en overal 7 ertussen (9 horizontaal en 9 verticaal) en krijg je 81 kaarsjes, dus dan nog even ergens 3 weghalen.... Toegevoegd na 7 minuten: Als je de taart rond zou willen moet je een doorsnede hebben van iets van 33 cm.

De oppervlakte van jouw taart is πr², met r 12,5 cm. Jouw taart heeft dus een oppervlakte van ongeveer 491 cm². Zet je daar 78 kaarsjes op, dan heeft elk kaarsje een oppervlakte van 6,3 cm² tot zijn beschikking. Dat is een vierkantje met een lengte van 2,5 cm. In werkelijkheid is het nog iets meer, want je kunt de buitenste kaarsjes vrijwel op de rand van de taart zetten, zodat je ook een ring die buiten de taart valt kunt meerekenen in het door de kaarsjes gebruikte oppervlak. Maar goed, een vierkantje met een lengte van 2,5 cm voor elk kaarsje  --  dat is niet heel veel, maar wel voldoende. Ik zou kleine kaarsjes nemen, en vooraf controleren of die met kleine vlammetjes branden - anders gaan ze als het ware "samenwerken" in het aanzuigen van zuurstof en krijg je één grote vlam.   Toegevoegd na 2 minuten:   Een andere oplossing is: TWEE taarten maken. Dan heb je de dubbele oppervlakte per kaarsje ter beschikking. En de gasten kunnen dubbel zoveel genieten, dat is ook wat waard!  

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100