Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Met lot met vast eindcijfer meer kans?

Ik moet voor iemand een staatslot kopen met vast eindcijfer. Hij denkt dat hij dan meer kans heeft op een prijs (eindcijfer) omdat die gemiddeld 1 op de 10 keer valt. Volgens mij maakt het niks uit welk eindcijfer een lot heeft en is de kans even groot.

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
in: Wiskunde
6K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

de kans op een winnend lot met een vast eindcijfers is niets groter dan bij een lot met een willekeurig eindcijfer. Het is zuiver psychologisch. Veel mensen vinden het prettig om overal iets vast van te maken en een vast eindcijfer doet daar aan mee. Op het moment dat je eenmaal gekozen hebt voor een eindcijfer en je gaat toch wisselen voelt dat bijna als verraad aan jezelf vooral als je oude cijfer dan wel zou vallen. (Zie je wel, als ik bij mijn voorkeur was gebleven had ik wel gewonnen).
Bij roulette in het casino zie je ook veel mensen vrij vast spelen op een aantal nummers aleen maar omdat ze bang zijn dat het nummer juist valt als ze een keer overslaan met zetten.

de kans op het winnen van een prijs is op ieder eindcijfer even groot.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

De kans is in principe even groot per lot maar als je het hebt over het winnen van een (dus 1) prijs dan heeft hij wel gelijk dat als je telkens een ander eindcijfer neemt je de pech KAN hebben dat je minder vaak wat wint dan als je altijd meedoet met hetzelfde eindcijfer. Aan de andere kant kun je ook VAKER een prijs winnen.

Dus: wil je geen risico nemen dan neem je altijd het vaste eindcijfer en heb je gemiddeld eens in de 10x beet op de laagste prijs. Als je varieert heb je op 1000 staatsloten ook gemiddeld eens in de 10x prijs gehad maar de kans dat je vaker of minder vaak beet hebt is er ook.

Toegevoegd na 14 minuten:
Nog ter verduidelijking:

Stel dat jij en je vriend 1000 maanden mee doen, en jij laat het lot beslissen welk eindcijfer je neemt en je vriend neemt altijd 7 (meeste kans op een prijs: http://vanheusden.com/misc/staatsloterij.php maar dat hou ik even buiten beschouwing).

Na die 1000 keer zouden jullie statistisch gezien even vaak beet gehad hebben moeten hebben dus daar heb jij gelijk.

Maar jouw range is groter: je hebt net zoveel kans dat je minder vaak gewonnen hebt dan je vriend of vaker gewonnen hebt dan je vriend. Je vriends winkansen liggen wat dichter bij de 1 op de 10 statistisch gezien terwijl jij dus een groter kans loopt dat het toevallig uitkomt op 1 op 8 of 1 op 12 gewonnen keren.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
gvrox
11 jaar geleden
Je begint goed met "De kans is in principe even groot per lot", maar daarna gaat het helemaal mis. Er is namelijk werkelijk geen verschil tussen een vast eindcijfer kiezen, elke maand het volgende eindcijfer kiezen, of een willekeurig eindcijfer door de computer laten kiezen.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Toch wel, als je goed leest zie je dat ik nergens zeg dat de kans op een prijs groter is bij de vriend maar de kans op het meer of minder krijgen van prijzen zoals in mijn voorbeeld is er weldegelijk. Je kunt dus na 1000x nog steeds evenveel gewonnen hebben maar de kans dat je meer wint of minder dan je vriend is er ook, gewoon omdat er maar 10 eindcijfers zijn. Met altijd hetzelfde eindcijfer is de kans groter dat je precies 100 van de 1000x wint (nog los van het feit dat 7 als eindcijfer vaker is gevallen dan 1) dan met steeds een ander cijfer. De kans is DAN groter dan het meer afwijkt van die 100.
gvrox
11 jaar geleden
Laten we de hele discussie dat 7 vaker gevallen is even buiten beschouwing laten, dat zegt namelijk ook niks (ik kan met een zuivere dobbelsteen ook vier keer 6 na elkaar gooien, maar dat zegt helemaal niets over de volgende worp). De kansen zijn hetzelfde, voor jezelf en ook voor je vriend, en een kans wil niet zeggen: een gegarandeerde uitkomst. Je kan dus minder vaak, vaker, of precies even vaak als je vriend winnen. Kun je voor mij uitrekenen wat de kans voor jezelf is dat je precies 100 van de 1000 keer wint ? En wat is de kans voor je vriend dat die 100 van de 1000 keer wint ?
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Die kans is even groot Gvrox maar dat spreek ik ook niet tegen.
gvrox
11 jaar geleden
Precies, dus de conclusie is dan dat het helemaal niet uitmaakt of je een vast eindcijfer kiest of een willekeurig.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
En dat heb ik ook gewoon gezegd! Ik heb alles uitgelegd maar men leest niet goed. Ik leg uit waarom iemand kiest voor een vast eindcijfer.
gvrox
11 jaar geleden
Waarom zeg je dan "maar als je het hebt over het winnen van een (dus 1) prijs dan heeft hij wel gelijk" en "Je vriends winkansen liggen wat dichter bij de 1 op de 10 statistisch gezien terwijl jij dus een groter kans loopt dat het toevallig uitkomt op 1 op 8 of 1 op 12 gewonnen keren." ? Je legt ook niet uit waarom iemand kiest voor een vast eindcijfer.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Er staat NERGENS dat de kans op een prijs groter is bij een vast eindcijfer maar al minstens 7 personen zien dat niet. Jammer. Waarom iemand een vast eindcijfer wil staat er weldegelijk maar ik houd er maar over op. Ik haal mijn antwoord alleen weg als ik ervan overtuigd ben dat een ander antwoord beter is en dat ben ik volstrekt niet. Alles staat er maar mensen lezen niet door wat er staat. Jij citeert zelf ook te kort.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding