Met lot met vast eindcijfer meer kans?

Ik moet voor iemand een staatslot kopen met vast eindcijfer. Hij denkt dat hij dan meer kans heeft op een prijs (eindcijfer) omdat die gemiddeld 1 op de 10 keer valt. Volgens mij maakt het niks uit welk eindcijfer een lot heeft en is de kans even groot.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

de kans op een winnend lot met een vast eindcijfers is niets groter dan bij een lot met een willekeurig eindcijfer. Het is zuiver psychologisch. Veel mensen vinden het prettig om overal iets vast van te maken en een vast eindcijfer doet daar aan mee. Op het moment dat je eenmaal gekozen hebt voor een eindcijfer en je gaat toch wisselen voelt dat bijna als verraad aan jezelf vooral als je oude cijfer dan wel zou vallen. (Zie je wel, als ik bij mijn voorkeur was gebleven had ik wel gewonnen). Bij roulette in het casino zie je ook veel mensen vrij vast spelen op een aantal nummers aleen maar omdat ze bang zijn dat het nummer juist valt als ze een keer overslaan met zetten. de kans op het winnen van een prijs is op ieder eindcijfer even groot.

De kans is in principe even groot per lot maar als je het hebt over het winnen van een (dus 1) prijs dan heeft hij wel gelijk dat als je telkens een ander eindcijfer neemt je de pech KAN hebben dat je minder vaak wat wint dan als je altijd meedoet met hetzelfde eindcijfer. Aan de andere kant kun je ook VAKER een prijs winnen. Dus: wil je geen risico nemen dan neem je altijd het vaste eindcijfer en heb je gemiddeld eens in de 10x beet op de laagste prijs. Als je varieert heb je op 1000 staatsloten ook gemiddeld eens in de 10x prijs gehad maar de kans dat je vaker of minder vaak beet hebt is er ook. Toegevoegd na 14 minuten: Nog ter verduidelijking: Stel dat jij en je vriend 1000 maanden mee doen, en jij laat het lot beslissen welk eindcijfer je neemt en je vriend neemt altijd 7 (meeste kans op een prijs: http://vanheusden.com/misc/staatsloterij.php maar dat hou ik even buiten beschouwing). Na die 1000 keer zouden jullie statistisch gezien even vaak beet gehad hebben moeten hebben dus daar heb jij gelijk. Maar jouw range is groter: je hebt net zoveel kans dat je minder vaak gewonnen hebt dan je vriend of vaker gewonnen hebt dan je vriend. Je vriends winkansen liggen wat dichter bij de 1 op de 10 statistisch gezien terwijl jij dus een groter kans loopt dat het toevallig uitkomt op 1 op 8 of 1 op 12 gewonnen keren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100