Waarom rekenen wij met het decimale getallenstelsel?

En waarom niet met:
Binair (2)
Septenair (7)
Duodecimaal (12)
Hexadecimaal (16)
Sexagesimaal (60)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het decimale stelsel is gemakkelijk in gebruik maar natuurlijk speelt mee dat wij van jongsaf aan geleerd hebben om ermee te te rekenen. "Wikipedia" stelt: "traditioneel telt de mens met zijn vingers van een tot tien, bijvoorbeeld door telkens één vinger te strekken en de andere vingers te buigen." Toch zijn er nog erfenissen van andere stelsels. De klok volgt het 12-uren stelsel (en niet het 10-uren stelsel), zo ook de kalender met 12 maanden in een jaar. En het Franse quatre-vingts is nog een verwijzing naar rekenen met een twintigtallig stelsel. Toegevoegd na 1 minuut: Essentiële zin vergeten over te nemen uit het Wikipedia-citaat. Nu nog eens: "Traditioneel telt de mens met zijn vingers van een tot tien, bijvoorbeeld door telkens één vinger te strekken en de andere vingers te buigen. Ongetwijfeld is het daardoor dat wij het tientallig stelsel gebruiken."

Kun jij uit je hoofd 115/4 binair voor mij uitrekenen? dan begrijp je meteen waarom het decimale stelsel toch wel heel fijn is...... Kortom in andere stelsels is dit haast niet te doen, vind het Imperial stelsel al lastig...

Dat is vrij simpel, dat systeem bestaat al eeuwen en binair net als hexadecimaal zijn pas gekomen met de computer, eigenlijk eerder met de microprocessor in de jaren '70. De romeinen hadden hun rekenstelsel maar dat had één groot probleem, ze hadden geen nul vandaar dat men in de 14e eeuw is overgegaan naar het Arabisch systeem.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Romeinse_cijfers

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100