Hoe bereken ik de steilheid per kilometer met een hoogtekaart?

Ik ben bezig met een wiskunde opdracht waarbij ik de steilheid per kilometer moet uitrekenen van 2 bepaalde verbonden punten op een hoogtekaart .

Ik begrijp wel hoe ik een de hooges moet aflezen op de kaart maar ik snap niet hoe ik met deze opgave verder moet want ik heb namelijk wel een schaal erbij staan maar ook die begrijp ik niet helemaal want die wordt weergeven als een horizontale streep van 4.4cm waar punten gezet zijn op 1.6cm/1.5cm/1.3cm en daarboven staat dan km.
Ik begrijp egt niet welke logica hier wordt gebruikt en hoe ik moet beginnen met het benaderen van dit soort sommen.
Alvast bedankt voor hulp.

Jacko.

Weet jij het antwoord?

/2500

De horizontale streep is de schaalverdeling. Daar kan je aflezen hoeveel km een cm op de kaart is. De getallen zijn meestal km. Via die schaal kan je dus een afstand op de kaart (Meten met bv een lineaal) omzetten naar kilometers in het echt. Overigens staat er op de kaart ook ergens iets als 1:100.000 wat betekent dat een cm op de kaart in het echt 100.000 cm is, oftewel 1 km. Van de hoogtelijnen schat/lees je de hoogtes op de punten die je nodig hebt. Hoogteverschil delen door de afstand en je krijgt het verval in meter per kilometer.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100