Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom heeft een omwentelingslichaam meestal niet-intrinsieke singuliere punten daar waar het lichaam de rotatie-as snijdt?

Singulier punt = een punt van het oppervlak van een omwentelingslichaam waarin het raakvlak niet gedefinieerd is.
Met niet-intrinsiek bedoel ik singuliere punten van de parametervergelijking. Dus bv: volgens de parametervergelijking bestaat het raakvlak niet in een punt, dan is dat een niet-intrinsiek punt als er meetkundig wel een raakvlak bestaat in dat punt.

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
in: Wiskunde
1.1K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Gegeven f:I->R voldoende vaak differentieerbaar met I een interval in R, dan wordt het omwentelingslichaam van de grafiek van f om de as waar I in ligt gevormd door de verzameling V van punten (r,x,h)=(straal, hoogte langs I, hoek) = (f(x), x, a) met x in I en a in [0,2*pi[ in cilindrische coordinaten.
V ligt op deze manier ingebed in R^3. Wanneer f een singulier punt x heeft, dan heeft V een cirkel C van punten (f(x), x, a) met a alle hoeken. Deze punten zijn singulier als we ieder punt op C opvatten als punt van een kopie van de grafiek van f. Echter, daar V een varieteit is wordt de singulariteit van V in een punt x bepaald door de regulariteit van de gradient van V in x.
Merk op dat grad = (d/dr, d/dx, 1/r d/dh) in cilindrische coordinaten. Stel nu dat f(x)=0 een singulier punt is van f, dan kan, afhankelijk van het gedrag van f, de gradient niet-singulier zijn in (f(x), 0, a). Immers, de determinant van de gradient is proportioneel met 1/r.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Dit vind ik zelf moeilijk te begrijpen
"Echter, daar V een varieteit ..."?

Andere antwoorden (1)

Omdat dat de enige plaats is waar het lichaam een punt(muts) kan hebben.
(Lees meer...)
Reddie
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding