waarom deel je bij het een en vermenigvuldig je bij het ander?

ik heb geleerd dat als je exponenten met hetzelde grondtal van elkaar afhaald, dat je dan deelt. Dus,
a^p-l= a^p/a^l

Maar als ik bijvoorbeeld 3^7-2x neem dan kan ik hem ook opschrijven als 3^7 X 3^-2x , maar waarom dan die X ipv het deel teken? dat moet toch op basis van de rekenregels.

Weet jij het antwoord?

/2500

Voor het vervolg, gebruik haakjes. Je vraag is zo erg onduidelijk, maar ik denk dat je dit bedoeld: a^(p-x)= (a^p)/(a^x) (ik gebruik liever X dan l, de l lijkt zoveel op een 1) en 3^(7-2x) Als het goed is weet je dat X^(-1) hetzelfde is als 1/X. 3^(-2) is dus hetzelfde als 1/(3^2) 3^(7-2x) is dus (3^7)*(3^-2x). Dit kan vervolgens herleid worden tot (3^2)/(3^2x). Bij jou doen ze het andersom. -> 3^(7-2x) = (3^2)/(3^2x). Dit wordt herleid tot (3^7)*(3^-2x) Onthoud: Een negatieve exponent is niks anders dan 1/... a^(p-x)= (a^p)/(a^x) = (a^p)*(a^-x) = (a^p)*(1/(a^x))

Bij zulke vragen is het vaak nuttig een voorbeeld met getallen te nemen. En de machten helemaal uit te schrijven. Een gemakkelijk grondtal is 10. 10^(3) x 10^(2) = 10 x 10 x 10 x 10 x 10 = 10^(5) Dat klopt want 1000 x 100 = 100000. Dus 10^(3) x 10^(2) = 10^(3+2). En omgekeerd: 10^(3+2) = 10^(3) x 10^(2) De afspraak is: 10^(-1) = 1/10 Dus 10^(-2) = 1/10 x 1/10 = 1/100 = 1/10^(2) 10^(3) x 10^(-2) = 10 x 10 x 10 x 1/10 x 1/10 = 10 x 10 x 10 x 1/(10 x 10) = 10 x 10 x 10 / (10 x 10) = 10^(3) / 10^(2) 10^(3) x 10^(-2) is dus 10^(3)/10^(2). Ofwel 1000 x 1/100 = 1000/100. Zodoende gelden alldrie de regels: 1) 10^(3-2) = 10^(1) 2) 10^(3-2) = 10^(3) x 10^(-2) 3) 10^(3-2) = 10^(3) / 10^(2) Bij 1) zeg je 1 met (3-2) nullen = 1 met 1 nul. Bij 2) zeg je 1000 x 1/100 = 10 Bij 3) zeg je 1000 / 100 = 10

Het verschil zit m in het laten staan van -2x. als je deelt veranderd je -l naar l. Je kunt dus ook delen maar dan word -2x weer 2x. Je krijgt dan: 3^7 / 3^2x

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100