hoe weet een computer welk getal ik in mijn hoofd heb? (zie uitleg)

Neem een willekeurig nummer van twee cijfers in gedachten (bv. 61).
Tel de twee cijfers samen (in ons vb; 6+1=7).
Trek dit resultaat af van uw gekozen nummer (in ons vb; 61-7= 54).
Onthoud de uitkomst (in ons vb; 54).

dit zijn de vragen die de computer me vraagt te doen
doe ik...
...en vervolgens zegt de computer welk getal ik had

hoe kan dit?
http://www.e-quies.com/think/index.html

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er komt altijd een veelvoud van 9 uit. Dus 9, 18, 27 etc. En je ziet in het schema met de plaatjes ook dat bij al deze getallen dezelfde afbeelding staat.

Er zal een wiskundige formule achter zitten, waaruit altijd het door jou gekozen getal komt

Dat is een kwestie van bepaalde vaste formules, die ik als kind al kende als 'goocheltrucje'. Zie ook bijvoorbeeld http://www.goeievraag.nl/vraag/rekentruc.201202. Dat is een eenvoudige, het kan ook ingewikkelder. Bijvoorbeeld met kaartjes. http://lerengoochelen.close-up-magie.be/48/een-leeftijd-raden. Zelf vind ik uit het hoofd altijd een beter effect geven. En wat een mens kan, dat kan een computer natuurlijk ook. Alleen dan nog veeeel knapper. Kort gezegd is het getal dat jij in je hoofd hebt X. Na een hele reeks bewerkingen krijg je dan getal Y. De bewerkingen samen leveren het getal Z op. Dan hoeft de goochelaar (of computer) alleen maar Z van Y af te trekken (of op te tellen, net hoe het trucje in elkaar zit) om getal X te krijgen.

Uit de berekening komt altijd een veelvoud van 9, En als je goed kijkt zijn alle plaatjes met een volgnummer wat in de tafel van 9 zit precies hetzelfde. Zo makkelijk kan de illusie van gedachten lezen zijn ;-)

De eerste stap is om een willekeurig cijfer in gedachte te nemen. Als je 34 neemt, krijg je 7 als je de twee getallen bij elkaar optelt. 34-7=27 en 27 is een veelvoud van 9. Bij elk getal komt er een veelvoud van 9 uit: 81-9=72, 56-11=45, 23-5=18 enz. Als je daarna de plaatjes bekijkt, zie je dat bij alle veelvouden van 9 de afbeeldingen steeds gelijk zijn. De computer laat dus gewoon zien welk plaatje hij bij elk veelvoud van 9 heeft gezet. Niks magisch aan! ;)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100