valt een cirkel onder het tientallig stelsel of het twaalftallig stelsel

Weet jij het antwoord?

/2500

De verdeling van de cirkel in 360 graden neemt niet weg dat deze graden gewoon in het tientallig stelsel worden uitgedrukt. Toegevoegd na 21 uur: Kijk voor een uitgebreider antwoord op mijn reactie onder het antwoord hieronder.

Er is geen verband tussen beide. Een cirkel is een vorm, waarvan je allerlei attributen wel in een waarde kunt vatten die je dan weer in een talstelsel kunt weergeven.

Het decimaal talstelsel is samengesteld uit de getallen 0 t/m9. Een cirkel is een meetkundige figuur. Het een heeft niets met het ander te maken, maw de cirkel val niet onder een talstelsel. Toegevoegd na 4 dagen: De indeling van een cirkel valt natuurlijk wel onder een getalstelsel, maar dit is nog steeds een decimaal stelsel. Na de uitvinding van de klok moest een bruikbare verdeling gevonden worden voor de 12 uren waarin heel vroeger al een dag ingedeeld was en dus ook voor de 24 uren waaruit een etmaal bestaat. Maw, er moest een bruikbare verdeling gevonden worden tussen minuten en graden. Daarvoor heeft men gekeken naar de verdeling van de aarde die in 360 graden was ingedeeld. Het getal 360 is nl door een veelvoud van getallen deelbaar, zoals 2, 4, 6, 9, 12, 30, 60, etc. Door een etmaal in 60 stukjes te verdelen, kreeg men 24 uur * 60 stukjes = 1440 stukjes of wel minuten per 24 uur. Elke graad werd dan 1440 : 360 = 4 minuten, een mooi heel getal. Iedere andere onderverdeling geeft gebroken getallen en daar valt moeilijk mee te rekenen.

Bij het tekenen van een cirkel komen de graden niet automatisch mee. Het is aan de mens om het op een handige manier te verdelen. Een cirkel verdelen in 360' is handig vanwege het grote aantal delers dat 360 heeft. Zo kan je uit je hoofd heel makkelijk berekenen hoeveel graden 1/5e cirkel heeft bijv. Als je het hebt over de verhouding tussen de cirkel en de diameter, zouden we het dan een pi-delig stelsel kunnen noemen? Beetje een onzin benaming, maar de verhouding tussen de diameter/radius en de omtrek is eigenlijk het enige getal dat je hebt in een cirkel. De rest is bedacht door mensen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100