Waarom is 1 geen priemgetal?

Een priemgetal is alleen deelbaar door 1 en door zichzelf. 1 is ook deelbaar door 1 en door zichzelf. Ergo 1 is een priemgetal.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn twee definities van wat een priemgetal is. De ene definitie is de definitie die jij geeft. Volgens die definitie is 1 een priemgetal, zoals je zelf al concludeert. De andere definitie zegt dat een priemgetal een getal is dat deelbaar is door exact twee verschillende getallen. Volgens die definitie is 1 geen priemgetal. Toegevoegd na 4 minuten:   Volgens Wikipedia is besloten te definiëren dat 1 geen priemgetal is, omdat anders de hoofdstelling van de rekenkunde niet meer zou opgaan. In feite is dit dus een menselijke keuze. Een keuze die ook anders had kunnen uitvallen. Het is maar net hoe wij besluiten het beestje te noemen. Voor een gedegen uitleg verwijs ik je naar onderstaande links, daar staat het beter beschreven dan ik het zou kunnen.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Prime_number#...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdstelling...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Priemgetal

1 is de uitzondering die de regel bevestigt.

"Een priemgetal is natuurlijk een getal met twee delers, namelijk 1 en het getal zelf" dat is de definitie die wij op school leren, allicht is deze definitie onvolledig, het moet eigenlijk zijn:"Een priemgetal is een natuurlijk getal met juist twee VERSCHILLENDE delers, namelijk 1 en het getal zelf." Om dat de "twee delers" van 1: 1 en 1 zijn, is 1dus ook GEEN PRIEMGETAL. Zo, dat zijn denk ik wel genoeg éénen!!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100