wie heeft een makkelijke manier om procenten uit te reken? met voorbeeld A.U.B ;)

Weet jij het antwoord?

/2500

Bijv 20% van €650 650:100=6,5X20=€130

Men pakt een calculator neemt het bedrag en dan - of + het percentage. Dus 100 - 10%=90. 100 +10%=110

1 procent het ook wel 1 percent. Per cent betekent van honderd. Dus als je een getal in 100 precies even grote stukjes deelt, is een van de honderd stukjes 1 procent. Bijvoorbeeld: 1 procent van 500= 500:100=5. Als je nu wilt weten hoeveel 7 procent van 500 is, dan wil je eigenlijk weten wat 7 van de honderd delen zijn. Dat is dan dus7 x 5 = 35 Nog een voorbeeld: 84 % van 800 eerst reken je uit wat 1% is. Je deelt 800 in 100 stukjes, 800:100 dus. Dat is 8. 8 is dus 1 van de 100., Dan reken je uit wat 84 van de 100 stukjes samen zijn, 84% dus. Je neemt dan 84 van die stukjes van 8. 84 x 8 = 672 Nog eentje zonder tekst: 63% van 70 1%=70:100= 0,7 63%= 63 x 0,7=44,1

Bijv. €150,-. (Dit is dus 100%) €150,- gedeeld door 100% hiervan is de uitkomst 1%. (150,- : 100%= €1,50) €1,50 = 1% wil je 20%? Dan is het €1,50 x 20 (%)= €30,- Op je rekenmachine kun je ook intypen: 150 x 20 %= ? (€30,-) succes!

Bijvoorbeeld: 43% van 538 dan doe je 0,43X538=....

X%, waar X een getal kan zijn tussen 1 en 100, zegt alleen maar dat je X delen van de honderd pakt. bijvoorbeeld 10% staat gelijk aan 10 van 100, oftewel 1/10 (een tiende), of 0.1! als je dan 0.1 * A doet (waar A het getal is waar je het percentage van wilt uitrekenen) dan krijg je het ook. bijv.: 25% van 400 = 0,25 * 400 = 100 50% van 500 0,5 * 500 = 250

Het gemakkelijkst gaat het door je te realiseren dat 1 hetzelfde is als 100%. En percentage van 73% schrijf je dus gewoon als 0,73. Als je dat consequent doet scheelt het weer een hoop gedoe met percentages intikken in rekenmachines. 73 % van 8 is dan 0,73 x 8. Bij rentepercentages is het vaak handig om ze bij 1 op te tellen. 6% rente wordt dan 1 + 0,06 = 1,06 * het bedrag dat je in het begin van het jaar had. Voor 10 jaar wordt het dan gewoon machtsverheffen ((1,06)^10) x het oorspronkelijke bedrag. Als je dingen uit je hoofd wilt uitrekenen, dan gaat het het gemakkelijkst als je de uitkomst eerst ongeveer inschat. zeg 75% van 8 is een getal dat wat kleiner is dan 8 zelf. Nu vermenigvuldig je 8 met 75 geeft 600. De nullen kun je er dan af halen tot je in de buurt van je schatting bent. Dus je uitkomst wordt 6. Ook 73% van 8 is zo nog wel uit je hoofd uit te rekenen 560+24 = 584 dan de grootteorde aanpassen aan je schatting geeft 5,84.

Deel/geheel x 100%

Iets kost € 120. Je krijgt korting en je hoeft maar € 80 te betalen. Hoeveel procent korting heb je gekregen. €120 - €80 = € 40 korting. Hoeveel % korting heb je gekregen? €40 : €120 x 100% = 33,333333% Iets kost € 120 en je krijgt 33,333333% korting. Hoeveel moet je betalen? € 120 - (33,333333% x €120 : 100%) = € 80

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100